– Vi er ikke blinde for signalene. Det kommer til å bli slutt med kommersiell kulldrift for energiproduksjon, sier Christin Kristoffersen (Ap), leder i Longyearbyen lokalstyre.

Kull er under hardt press. Det internasjonale energibyrået (IEA) sier at to tredjedeler av fossile energiforekomster må bli liggende i bakken – og at to tredjedeler av det igjen må være kull.

Statsminister Erna Solberg argumenterer for at norsk olje og gass må utvinnes, og at kull er det som må bli liggende. Sammen med USA har de nordiske landene blitt enige om ikke å spytte penger inn i kullkraftverk i utlandet og Arbeiderpartiet vil nekte Oljefondet å investere i kullselskaper. Samtidig eksporterer statseide Store Norske årlig omkring to millioner tonn kull fra gruvene på Svalbard.

– Store Norske må omstille

– Store Norske må tenke nye markeder og annen virksomhet. Heldigvis har lokalstyret jobbet med næringsutvikling en stund, sier Kristoffersen (bildet). Hun er svært fornøyd med at det ligger 200 millioner til en kraftig havneutvidelse i Longyearbyen i Nasjonal transportplan for 2014-2023.

Kull trenger heller ikke være en miljøversting, mener Kristoffersen, men da må det gå til andre formål enn å brennes. Den beste kvaliteten går til Tyskland som tilsetningsprodukt i metallurgisk industri. Hun viser også til regjeringens ambisjoner om å satse på mineralutvinning i Nord-Norge, og mener det er viktig å ta vare på gruvekomptansen i Store Norske i den sammenheng.

– Vi er avhengig av å lykkes med å fjerne CO2-utslippene, men det er utfordrende å forklare at man ikke kan legge om over natten. Jeg tror vi er avhengig av å drive med kull i flere tiår ennå, sier Christin Kristoffersen.

Svalbard viktigere

Under den kalde krigen ble kulldriften opprettholdt for å sikre tilstedeværelse, først og fremst av sikkerhetspolitiske årsaker. Økt oppmerksomhet om ressurser og transport i Arktis har gjort Svalbard aktuell igjen. Øygruppen ligger «midt i løypa» hvis isen fortsetter å smelte og Nordøstpassasjen blir snarveien mellom Europa og Asia.

Les: Skal fordele havbunnen i Arktis

Hovedelementet i den nye næringsplanen fra Longyearbyen lokalstyre er utviklingen av Svalbard som base og knutepunkt for beredskap, olje- og gassvirksomhet i Barentshavet, turisme og all slags sivil virksomhet i Arktis.

Bærekraftige arbeidsplasser

For å opprettholde en levedyktig bosetting på et sted med arktisk klima, trengs arbeidsplasser. Longyearbyen har utviklet seg fra en «company town» da Store Norske eide og styrte det meste, til et levende samfunn med butikker, hoteller, kafeer og restauranter. Turismen er blitt en viktig arbeidsplass og inntektskilde. Det samme gjelder Universitetssenteret på Svalbard. Men Longyearbyen lokalstyre ser behov for å få enda flere bein å stå på før det blir slutt for kulldriften.