I Trondheim blir det gudstjeneste i Nidarosdomen 22. juli. På en minnemarkering i byen vil det også bli tale fra ordfører Rita Ottervik, samt kulturinnslag.

- Dette er et åpent arrangement, og det blir mulighet for dem som ønsker det å tenne lys og minnes. Vi var veldig sterkt berørt av det som skjedde her. Derfor er det viktig at folk får mulighet til å markere dagen sammen, sier Ottervik til Adresseavisen.

Kom aldri hjem

Arrangementet skjer i samarbeid med AUF lokalt og Støttegruppen etter 22. juli i Sør-Trøndelag, som fortsatt jobber med programmet for dagen.

Leder Eirik Schrøder i AUF i Trondheim skal i likhet med mange AUF-ere og etterlatte delta på markeringen på Utøya denne dagen.

- Dette var et nasjonalt traume, derfor er det viktig med en lokal markering på ettårsdagen. Spesielt for venner og andre berørte som ikke skal på Utøya, sier Schrøder.

- Vi er veldig glad for at kommunen har tatt initiativ til en markering i Trondheim. Jeg tror at det blir en fin og verdig markering, sier Tove Selbekk, leder i støttegruppa i Sør-Trøndelag .

Hun skal selv delta på markeringen i Trondheim 22. juli.

Rosebed som minnested

I Rådhusparken i Trondheim jobbes det nå med å lage et midlertidig minnested, bestående av et rosebed. Blomstene som i fjor ble lagt ned på Torvet, vil komposteres og legges i bedet.

- Man jobber med en utsmykning i forbindelse med 22. juli, men det er en lengre politisk prosess. Derfor etableres det et rosebed som et midlertidig minnested, sier rådgiver Knut Kvaran i fagstab for kultur og næring i Trondheim kommune.

I neste uke vil de ta stilling til hvor markeringen skal foregå. Torvet er et alternativ som vurderes.

- Ikke et politisk arrangement

På nasjonalt plan har enkelte etterlatte reagert på at de mener AUFs ettårsmarkering på Utøya er for politisk. Rita Ottervik avviser at dette kan bli et tema lokalt.

- Dette er ikke en politisk markering, men en fellesskapsmarkering. Men at AUF ønsker en politisk markering på sin egen øy, det har jeg forståelse for, sier hun.

Også støttegruppen i Sør-Trøndelag merker at det har vært diskusjon rundt arrangementet.

- Jeg er fullstendig klar over at det er ulike meninger rundt den nasjonale ettårsmarkeringen. Vi som er berørte av terroren er en stor gruppe, og da vil det alltid være forskjellige synspunkt for hvordan gjennomføringen av dagen bør være.  Det blir en tung dag for oss alle, sier Tove Selbekk.

Rundt 50 AUF-ere i Sør-Trøndelag var på Utøya den 22. juli i fjor. Fem av dem kom aldri tilbake. I Nord-Trøndelag kom tre av de 30 ungdommene som reiste nedover aldri hjem igjen. Narve Nordmelan i Støttegruppa i Nord-Trøndelag sier de merker et behov for å samles denne dagen.

- Vi merker at det er et stort behov for overlevende, pårørende og etterlatte og samfunnet for øvrig å minnes denne dagen og være sammen. Det synes jeg de vi mistet på Utøya også fortjener, sier Nordmelan.