– I starten av pandemien fremsto svineinfluensaen som Dyret i Åpenbaringen. Relativt raskt ble det klart at viruset var en mild variant. Likevel eskalerte fryktretorikken, sier Ulvestad, som er professor i mikrobiologi og immunologi og avdelingssjef ved Mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

Religiøst

– Veldig mange ble smittet uten å vite det engang. Likevel ble ikke kartet tilpasset terrenget. Det var en slags religiøsitet over det hele, sier Ulvestad til Bergens Tidende.

I en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening skriver Ulvestad at risikoen for å dø av H1N1-viruset viste seg å være 0,003 prosent.

Stigmatisert

Ulvestad sier at han ikke lot seg vaksinere selv, fordi han så hvilken vei det gikk. Han forklarer at han ikke gikk ut og sa dette tidligere, slik:

– Å være lege og kritisere vaksine er omtrent som å være katt på hundeutstilling. Man blir klassifisert sammen med konspirasjonsteoretikere og andre kunnskapsløse vaksinemotstandere.

- Sludder

Fungerende divisjonsdirektør i Divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, avviser kritikken som sludder.

– Vi har prøvd å formidle et nøkternt bilde. Gjentatte ganger har vi sagt at dette viruset har to ansikter: Et mildt for de fleste, et alvorlig for noen. Fordi vi ikke kunne si på forhånd hvem som kunne bli alvorlig syke, valgte vi å tilby vaksine til hele befolkningen, sier han.

Risikoen for å dø av H1N1-viruset viste seg å være 0,003 prosent, skriver professor Elling Ulvestad i Tidsskrift for Den norske legeforening. Foto: SCANPIX