Gjennom forholdet til Breiviks beste kamerat ble hun kjent med ham mellom 2003 og 2008. Kvinnen fortalte i retten tirsdag om en sosial og åpen person som var lett å snakke med.

- Han var hyggelig, engasjert og interessert i andres tanker og ideer. Du kunne føle at han så deg litt, fortalte hun fra vitneboksen i sal 250.

Blid og med godt humør

Likevel er inntrykket til kvinnen delt. Hun skilte mellom to forskjellige perioder. I tiden mellom 2003 og 2005 beskriver hun Breivik om blid, alltid med godt humør og uten humørsvingninger. Breivik var opptatt av kvinnens meninger og ville ofte diskutere politikk med henne.

- Var politikken han ville diskutere ekstrem på noen måte?, spurte aktor Inga Bejer Engh.

- Nei. Han har aldri sagt noe som jeg har reagert på.

I løpet de første månedene i 2006 skjedde det ifølge kvinnen en gradvis endring. Endringen falt sammen med at Breivik spilte mer og mer World of Warcraft.

Stille og spak

Kvinnen og kjæresten tilbrakte mye tid med Breivik tidlig det året.

- Den store endringen kom på sensommeren. Det var som om ting gradvis falt fra hverandre, sier kvinnen.

- Hva da?, spurte Bejer Engh.

- Livet hans. Det startet med en hviterussisk kvinne som han dro ned å besøke. Så kom hun til Norge. Jeg følte at dette var det første som skjedde som ikke var normalt. Det fungerte heller ikke.

På dette tidspunktet hadde også Breivik mistet de to ansatte i selskapet sitt og kontoret han disponerte, ble stengt. Ifølge kvinnen fortalte han en dag at han hadde lagt ned selskapet. Deretter flytter han hjem til moren.

- De gangene jeg ser ham så er han blekere, tynnere, han var mer stille og mer spak. Det var som om livsgnisten var borte.

Så ny endring i Breivik

Tidligere tirsdag fortalte tre av Breiviks venner om samme periode. En brannmann, jurist og hans bestevenn beskriver en Breivik som trekker seg ut av vennekretsen. Ifølge juristen nektet han å møte dem da de dro hjem til hans mor for å gratulere ham med 30-årsdagen.

- Jeg sa til kjæresten min at jeg trodde han var syk og at han burde få hjelp.

Kjæresten og Breiviks bestevenn var ifølge kvinnen lei seg over at kameraten trakk seg unna. Hun brast i gråt under denne delen av forklaringen.

- Vi har hatt mye gråt i denne salen. Det tåler vi. Ta den tiden du trenger, sa dommer Wenche Arntzen

Først to år senere, sommeren 2008, så kvinnen en ny endring i Breivik. Da hadde han begynt å jobbe med boken sin, som han kalte det.

- Han hadde fått noe av energien tilbake. Det var nesten som om han hadde funnet svaret.

- På hva?, spurte aktor Engh.

- Hans teori var hvordan islam og muslimer kommer til å overta makten i Europa og Norge. Det la han frem som om det var fakta.

Mot slutten av rettsdagen fikk Breivik anledning til å kommentere vitnemålene. Han hevdet at han overhodet ikke var deprimert i 2006.

- Når den såkalte depresjonen min startet så var jeg gjeldsfri. Jeg så på sabbatsåret som en luksus som de færreste kan unne seg. Dette er et privilegium som må sammenlignes med en ett års seiltur.

Ekskjæresten til bestevennen mener Breivik aldri ytret noe hun har reagert på. Foto: SCANPIX