– Vi kan ikke slå oss til ro med å være Norges beste. Mange byer vil det, så vi må ligge i forkant og bli enda bedre, sier Knut Solberg, administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Trondheim.

Trondheim har i lang tid hatt et godt rykte på seg for å være landets beste by for studenter, og det er ikke uten grunn. Ifølge Solberg er fremragende utdanningsinstitusjoner og et unikt studentmiljø Trondheims største fordeler i kampen om å være best.

– En suksessfaktor

Målet om å bli Nordens beste studentby er innen rekkevidde, ifølge Solberg. I tillegg til høy kvalitet på utdanningsinstitusjonene, mener han at samspillet mellom skolene og kommunen bidrar til en positiv utvikling.

– Kommunen har forstått hvor stor betydning universitetet og utdanningsinstitusjonene har når det kommer til sysselsetting, verdiskaping og næringsaktivitet. Det er en suksessfaktor. Vi jobber nå med å få næringslivet enda tettere på laget, sier han, og legger til at St. Olavs Hospital, Sintef og Næringsforeningen er gode eksempler på vellykkede samarbeid.

Trondheimstudentene var også først ute i landet med å danne et kommunalt studentråd. Ordfører Rita Ottervik mener dette er et viktig virkemiddel for studentene i byen.

– Det er veldig genialt for begge parter. Studentene føler de blir hørt, de har muligheten til å bidra og får gjennom saker, sier hun.

– Samfundet er kjernen

Hele 36000 studenter inntar Trondheim i år, noe som betyr at hver femte person i byen er student.

Solberg mener det er mange årsaker til at en så stor andel velger å studere i Trondheim, men trekker spesielt frem frivillighetskulturen og Studentersamfundet som kjernen til byens gode rykte.

– Ingen byer kan utkonkurrere Samfundet, sier han.

På Samfundet huses blant annet temafester, kafeer og konserter. Bygget drives av frivillige studenter fra alle utdanningsinstitusjoner i byen. Et knutepunkt for å møtes og bli kjent med nye folk.

Det unike studentmiljøet har tatt tid å bygge opp, og det utvikler seg stadig. Ukentlige arrangementer, aktiviteter, og frivillighetsarbeid som Uka, Norges største kulturfestival, og studentfestivalen Isfit, trekker definitivt studenter til byen, mener Solberg.

En annen fordel er at byen er kompakt med korte avstander, kulturlivet er godt og marka ligger ikke langt ifra, ifølge Solberg.

12 000 medlemmer

NTNUI er Norges største idrettslag og har over 12000 medlemmer fordelt på 60 ulike idretter.

Nesten 400 store og små lag og foreninger er registrert. Det betyr at også de med små interesser har muligheten til å bli med å med på noe, alt fra dykking til bilmekking og teater.

– Det er fantastisk å ha så mange engasjerte og dyktige folk i byen. Det er flott at vi klarer å ta imot dem som kommer utenbys ifra. Den posisjonen skal vi jobbe med å ta vare på, sier Ottervik, og påpeker at tiltaket «Tak over hodet», et botilbud for dem som ikke har klart å skaffe seg hybel til studiestart, er et bidrag i arbeidet.

Enquete:

Slik beskriver kjendisene sin studietid i Trondheim

Flere kjente fjes la sitt karrieregrunnlag under studietiden i Trondheim.

Margrethe Røed

NRK-profil og programleder for barne-tv, student 1996-2001.

– Trondheim er en fantastisk by å studere i. Det er mange studenter og mye kreativitet om man ønsker det. Min studietid ble unik fordi jeg ble med i Studentersamfundet som jo er en fest i seg selv. Et helt hus full av utesteder, og scener drevet av studenter. Der er det noe for enhver smak: egen studentavis, lysgjeng, musikergjeng, sanggrupper, student-tv, serveringsgjeng pluss mye mer. Jeg var med som skuespiller i studentteateret. Hadde jeg fått studiepoeng for all den tiden jeg brukte på det huset der, hadde jeg endt opp med uendelig mange mastergrader. Min tid på Studentersamfundet har hatt mye å si for min yrkesvei senere.

Øystein Dolmen

Artist, student 1966-1972.

– Studietiden i Trondheim var min storhetstid. Det var ikke fagene som la grunnlaget, men aktivitetene på Samfundet. Det var mitt universitet. Via SiT hadde vi en scene tilgjengelig. Vi klatret opp og hadde det helt fantastisk bra. Å ha studenter som publikum er den beste lærdommen vi kunne hatt. Jeg var også med på å skrive to Uke-revyer. Jeg kan ikke begripe at folk velger andre byer enn Trondheim. Her eier studentene et eget hus som de driver og holder gående. Det er helt unikt og spesielt. Jeg tør påstå at skoler som Harvard og Yale blekner i forhold.

Erlend Loe

Forfatter, student på tidlig 90-tall.

– Jeg fikk tidlig inntrykk av at Trondheim var en attraktiv plass å studere. Det er perfekt størrelse på byen, og man møter andre studenter hele tiden. Det var en knallbra tid. Jeg jobbet frivillig i studentavisen Under Dusken en stund. Jeg ville ikke skrive om studentpolitikk, men jeg fikk spalteplass til å holde på med alt annet. Det satt jeg stor pris på. Jeg kom tidlig inn på sporet av det jeg jobber med i dag. Studietiden var en helt tydelig oppkjøring til det jeg gjør nå.

Min tid på Studentersamfundet har hatt mye å si for min yrkesvei senere, sier Margrethe Røed NRK-profil og programleder for barne-tv.
– Studietiden i Trondheim var min storhetstid, s ier artist Øystein Dolmen. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen
- Studietiden var en helt tydelig oppkjøring til det jeg gjør nå, sier forfatter Erlend Loe. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen