Hva slags arbeidsoppgaver har en fagarbeider i Trondheim bydrift?

– Mellom klokken 07 og klokken 11 tømmer og rengjør jeg alle søppelkoppene i sentrum. Det er flott å begynne dagen midt i byen. Jeg kjenner igjen de faste ansiktene hos mennesker som passerer meg hver morgen.

Etter klokken 11.00 er det litt ulike arbeidsoppgaver. Ofte blir det spyling og kosting ulike steder i Trondheim.

Du bidrar til å holde byen ren?

– Det gjør jeg! Av og til jobber jeg også om natten med rengjøring. Når folk går hjem fra utestedene, kan det ligge oppkast i gaten her og der. Og noen steder har folk urinert på fortauet eller mot husvegger. Da må det spyles bort.

Det virker som du trives i jobben?

– Veldig! Ikke minst har jeg trivelige kolleger. Når vi passerer hverandre på vei til og fra ulike oppdrag, hilser vi alltid på hverandre. Vi er en sammensveiset gjeng.

Hvor lenge har du vært ansatt i Bydrift?

– Jeg begynte i oktober i fjor. Tidligere har jeg arbeidet som mekaniker og prosessoperatør. Da jeg begynte i Trondheim Bydrift var jeg akkurat ferdig med ett års vikariat på Svalbard.

Jeg fikk tilbud om å fortsette, men jeg tok ikke sjansen. Det er dårlige tider i deler av industrien, og jeg prioriterte en sikker jobb i Trondheim fremfor nye år på Svalbard.

Det sies at de fleste som har besøkt Svalbard blir så fascinert at de har et sterkt ønske om å komme tilbake. Var det slik for deg også?

– Det kan du trygt si. Jeg var på Svalbard første gang i 2006 og har vært der en rekke ganger siden. Faren min arbeider på Svalbard og har vært der i ti år, så det blir garantert flere turer.

Hva fascinerer med Svalbard?

– Naturen, miljøet og menneskene er helt annerledes. Det virker som folk er flinkere til å ta vare på hverandre enn de er i en stor by som Trondheim. Folk sier hei og hilser selv om man ikke kjenner hverandre. Det opplever man sjelden her.