Nå reiser han rundt for å motivere ungdommer til å tro at de kan klare alt, bare de selv vil det nok:

– Når jeg kan, så kan alle.

Fredag besøkte han Torshus, Fredly og Rødde folkehøgskoler i Sør-Trøndelag. I en og en halv time lot elevene seg fascinere over Samuels ekstreme ungdomsliv. De kjenner seg igjen i mye, men skjønner lite av opplevelsen av å tilbringe måneder på en seilbåt, spise muggent brød og grave seg ned for å overleve i en forrykende snøstorm på vei til Sydpolen.

Samuel var yngstemann om bord i den omstridte «Berserk»-seilasen hvor Jarle Andhøy var kaptein, og hvor tre av mannskapet omkom da seilbåten forliste. Det skjedde mens Samuel og Andhøy var på vei til Sydpolen med ATV.

– Det finnes ingen fasit på hvordan man skal takle sorg. Jeg søkte meg ut på hytta til bestefar. Der var jeg i fire måneder, forteller Samuel.

Strøk i livet

Han elsket barneskolen, hver dag i seks-sju år.

– Så skjedde det noe. Den brennende gnisten for skolen forsvant, forteller Samuel.

Han skulket skolen, vandret gatelangs og syntes fest var best.

– I niende klasse fikk jeg påvist dysleksi og konsentrasjonsvansker. Da tenkte jeg at det ikke var noen vits i å prøve lenger, forteller Samuel som var ute av videregående etter ett år.

– Jeg viste fingeren til skolen, men jeg hadde også en følelse av å være mislykket. Jeg strøk på skolen og jeg strøk i livet, forteller han.

Vendepunkt

Det var hans mor som fikk han bort fra Bergen og inn på «Folkehøgskolen 69 grader nord» utenfor Tromsø. Med en juksesøknad hvor hun hevdet at asfaltgutten var friluftsinteressert.

– Jeg hadde ett mål da jeg begynte på folkehøgskole, jeg skulle finne meg en samedame.

Nå er Samuel klar på at året på folkehøgskolen var et vendepunkt for han. Det var da han skjønte at han hadde vært en unnasluntrer som aldri hadde gitt 100 prosent. Det bestemte han seg for å gjøre noe med: Han ville gi gass.

Slik fikk han vist at også han dugde til noe, han fikk tilbake mestringsfølelsen, men slik fikk han seg også en real trøkk da det som skulle være den ultimate turen til Sydpolen, endte på så tragisk vis.

– Det er en sterk historie som du ikke glemmer. Man må bare lære seg å leve med det, sier Samuel.

– Vinden er gratis

Etter seks nye måneder på hytta kom han i sommer med en bok hvor han blant annet forteller om Sydpolekspedisjonen. Han, som knapt har skrevet en stil i sitt liv, har levert en bok på 388 sider, og er ikke så rent lite stolt. Nå holder han tre foredrag om dagen, anbefaler alle å ta ett år på folkehøgskole for å finne seg selv, og lar seg løfte av begeistrede tilhørere.

– Mitt mål er å hjelpe unge ut av den gropa de befinner seg i, få dem til å se hvilke muligheter de har og tvinge dem til å tenke på hva de selv kan gjøre for å skape en mening med livet. Jeg var en 16-åring som satt på rommet mitt uten mål og mening, nå er jeg 21 år og skulle ønske at døgnet hadde 28 timer. Det er så mye jeg har lyst til, sier Samuel som nå har hentet inn videregående som privatist.

Etter foredraget får han nye spørsmål, om ekspedisjonen, om rettssaken som har fulgt i kjølvannet av den og om det er dyrt å dra på seiltur.

– Alle kan gjøre det. Vinden er gratis, og det er mye fisk i havet.

– Når jeg kan, så kan alle, sier Samuel Massie. Foto: Morten Antonsen
Samuel Massie var yngstemann om bord i den omstridte «Berserk»-seilasen hvor Jarle Andhøy var kaptein, og hvor tre av mannskapet omkom da seilbåten forliste. Foto: Morten Antonsen