Systemet utviklet av det norske teknologiselskapet UMS testes ut ved Universitetet i Agder denne uken. Skolemassakrer og terroraksjoner er bakgrunnen for utviklingen av systemet.

Den tekniske løsningen gir oversikt over alle med mobiltelefon innenfor et avgrenset geografisk område. Systemet kan også vise hvor på området personene befinner seg. Ut fra oversikten over hvor folk befinner seg, kan kriseledelsen gjøre strategiske valg og sende ut varsling om evakuering eller andre tiltak. Pårørende som er registrert kan bli holdt løpende orientert, lover produsenten.

LES OGSÅ: Sikkerheten skjerpes i Trøndelag

NTNU vurderer

NTNU har vurdert et annet system for sms-varsling, men har ikke gått til anskaffelse. Sikkerhets- og beredskapsleder Lars Strømmen anbefaler en forstudie for å analysere de ulike sidene ved et slikt system. Han mener det finnes klare betenkeligheter.

- De første til å fange opp en krise er politiet. For NTNU vil det ta én time å mobilisere beredskapsledelsen. Jeg tror det er tryggere at politiet har et sånt system, og ikke vi. Det er viktig at informasjonen som sendes ut i en krisesituasjon er korrekt. Vi kan ikke gå ut med informasjon som ikke er bekreftet av politiet. Dermed risikerer vi å bli et forsinkende mellomledd som øker sjansene for feil. Politiet har oversikten og har videre fullmakter enn oss, sier Lars Strømmen.

LES OGSÅ: Mindre interesse for terrorforskning

LES OGSÅ: Her tester NTNU effekten av terrorbomber

NTNU har forsterket

NTNU har styrket beredskapen på andre måter. Det er etablert et beredskapsrom for kriser og ifølge Strømmen jobbes det mye med øvelser og opplæring. Universitetet har systemer for å varsle nøkkelpersonell på telefon mens andres ansatte og studenter nås gjennom intranettsiden, Twitter og Facebook.

- Sikkerhet og beredskap står høyt på lista. Hittil har vi valgt å klare oss uten sms-varsling, men vi følger dette med interesse og har god kontakt med sektoren, sier organisasjonsdirektør Ida Munkeby i NTNU.

Politiet ikke bekymret

Stabssjef Torgeir Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt ser ikke problemer med at NTNU hadde hatt et system for sms-varsling.

- Det ville bare vært nyttig. NTNU er en svær organisasjon. Jeg er ikke så bekymret for risikoen for feil informasjon. Vi samarbeider godt. Varsling kan være nyttig i flere situasjoner, ikke bare i en terrorsituasjon. Det kan være aktuelt for eksempel ved leirras og ulykker i forbindelse med laboratorier, sier Moholt.

Han opplyser at Sør-Trøndelag politidistrikt ikke har planer om å etablere et system for sms-varsling. Det er et spørsmål som må avgjøres sentralt i politiet.

Avventer: Organisasjonsdirektør Ida Munkeby sier at NTNU vil utrede nærmere om sms-varsling er et hensiktsmessig redskap å ha. Foto: NTNU