Det er med stor sorg at museet mottok budskapet om Ole Sjølies bortgang. Han sovnet stille inn etter lengre tids sykdom.

Ole Sjølie ble født i 1923 i Fauske. Han startet sin kunstneriske utdannelse i Trondheim under Harald Krohg Stabell og ved Kunstskolen i Trondheim. Videre utdannelse fikk han på Statens Kunstakademi i Oslo under Jean Heiberg. Ole har foretatt flere studiereiser i både Europa og Afrika og har i stor grad latt seg inspirere av disse. Hans kunst er representert i alle betydelige kunstsamlinger i Norge.

Ole Sjølie besluttet tidlig at han ikke skulle leve av kunsten, men for den. Han tok derfor en pedagogisk utdannelse og ble ansatt som kunstlærer ved Fagerborg skole i Oslo. Der jobbet han i perioden 1956-1990. I 1968 ble han professor i maleri ved Statens Kunstakademi i Oslo.

Et begrep som monumental kan benyttes både i karakteristikken av Ole som menneske og om hans kunstproduksjon. Han arbeidet gjerne i store formater, både når det gjelder skulptur og maleri. Paletten er mørk, gjerne sort, ispedd hvitt. Ole jobbet tredimensjonalt, også på maleriflaten, nærmest som relieffer. Materialitet og form står sentralt i kunstnerskapet og mange av verkene kan leses som eksistensielle betraktninger. Han var en av pionerne når det gjelder det abstrakte maleriets inntog i Norge.

Han etterlater seg en betydelig kunstproduksjon for ettertiden. I forbindelse med Trondheim kunstmuseums store retrospektive utstilling i 2012, donerte Ole flere hovedverk til museets samling. Et utvalg av disse, har siden i vår, vært montert i museets avdeling Gråmølna. I tilknytning til denne utstillingen, er det nå lagt ut kondolanseprotokoll.

Ole Sjølie har dessverre gått bort, men hans kunstnerskap har satt evig spor. Vår dypeste medfølelse går til Oles pårørende.

Trondheim kunstmuseum

Johan Börjesson (direktør) og Cathrine Hovdahl Vik (konservator)

Foto: Jens Søraa, Adresseavisen