I dag ønsker han 7000 nye NTNU-studenter velkommen.

Det er mer enn 30 år siden han selv sto med lua i hånden og fikk sitt «akademiske håndtrykk» ved Universitetet i Bergen.

– Jeg husker det som et stort møte på en kino i Bergen. Alle skulle ta rektor i hånden, men det var for mange studenter, så jeg trykket hånden til det som for meg var en eller annen tilfeldig person, en rektors representant, forteller Bovim.

Han husker det som en høytidelig dag.

– Jeg var nervøs, jeg kjente ingen som skulle begynne på medisin.

- En viktig dag

Å immatrikulere betyr å bli innskrevet som student ved et universitet. Ved NTNU er det i dag en felles samling for alle nye studenter, og så deles studentene opp etter hvilke studieprogram de tilhører. Rektoren skal tale til de 7000 nye studentene.

– Jeg vil blant annet si at jeg håper de vil utvikle sine idealer, at de må tro på at de kan utgjøre en forskjell. NTNU sin versjon er kunnskap for en bedre verden. Ingen skal kunne fortelle studentene at dette bare er luftige ord. Vi tror virkelig på at kunnskap kan gi en bedre verden, sier Bovim.

Han vil at immatrikulering på NTNU skal være en humørfullt og god opplevelse, og han håper alle studenter opplever at de er velkomne.

Gøy uten rus

Mange assosierer starten på studietiden og fadderuka med fester med stort alkoholkonsum. Kritikken mot dette har kommet fra flere hold, og rektoren vil ta opp temaet i talen han holder i dag:

– Akkurat i oppstarten skal studentene ha mot til å hygge seg og la seg beruse av byen og nye vennskaper mer enn av rusmidler. Det er så mye morsomt å oppleve her at det ikke er nødvendig å ruse seg på andre ting i tillegg, sier Bovim.

I går tok han imot rundt 1000 nye utenlandske studenter på Studentersamfundet.

– Hva gleder du deg mest til ved immatrikuleringen?

– Til å se studentene – håpefulle og spente – og som rett og slett vil bruke noen år av sitt liv sammen med oss, sier rektoren.

For sivilingeniørstudenter, realfagstudenter og medisinstudenter er immatrikuleringen ved NTNU obligatorisk, men universitetsledelsen oppfordrer alle nye studenter til å delta.