– Her er vi på en livsendringskur. Vi lærer å spise riktig og bevege oss rett.

Det sier Grethe Lill Spjøtvoll.

Hun og gruppekameraten Kent Marius Nilsen startet i fjor høst på den vanskelige oppgaven med å komme bort fra mange år med dårlige kostholdsvaner og lite mosjon. Målet er en sunn og normal livsstil, etter mange år med sykelig overvekt.

Potetgull om natta

Å slanke seg er ikke nytt for Grethe Lill Spjøtvoll. Problemet er at hennes slankekur har vart i 40 år.

– Det er ingen som vet så mye om slanking som meg. Likevel ender jeg alltid opp med jojoslanking. Jeg går ned ti kilo, men så går jeg opp 15 kilo igjen etter at slankekuren er over. Først er ingenting lov, så etter slankekuren, er belønningen at alt var lov, forklarer hun.

Selv mener Grethe Lill at det ikke nødvendigvis er mengden mat hun spiste som har gjort at hun legger på seg, men at det heller er måten hun spiste på som er problemet.

– Før kunne jeg spise en pose potetgull på natta, men droppet frokosten neste dag, forteller hun.

Grethe Lill har siden hun startet på kurset i høst gått ned tre kilo.

– I motsetning til før, går jeg nå ikke opp igjen. Målet er å få til en livsstilsendring, hvor jeg slipper å gå på en konstant slankekur, sier hun.

Åtte flasker brus om dagen

Også Kent Marius Nilsen har fått hjelp i Malvik. En stor og nødvendig vektreduksjon er for han det største beviset på at endringene har hatt noe for seg. Siden kursstat i høst har han gått ned 20 kilo.

– Jeg har kuttet kraftig ned på mengden brus jeg drikker. Før startet jeg alltid dagen med åtte flasker brus. Jeg var avhengig av brus, forteller han.

Fortsatt kjenner han på suget etter brus, men drikker nå kun små mengder.

Mangel på energi gjorde at Kent Marius Nilsen ikke orket å lage mat.

– Jeg gikk ut for å kjøpe ferdigmat tre til fire ganger om dagen. Det var usunt og i tillegg dyrt. Jeg har brukt tusenvis av kroner bare på brus, forteller han.

Etter kostveiledning og praktisk matlagingskurs preger nå grovt brød og mer grønnsaker på menyen til Kent Marius.

Problemer på skolen

Han fikk for alvor problemer med overvekt da han gikk i 8. klasse. Da begynte mobbingen, og han opplevde at venner krevde betaling for å være sammen med han.

– Det endte med at jeg som 26-åring veide 180 kilo. Jeg gikk på dietter. Da klarte jeg som regel å redusere vekten til 160 kilo, men etter dietten, gikk jeg opp i vekt igjen.

Andre endringer han har gjort er å redusere tiden han sitter foran datamaskinen. Nå veier han 138 kilo, og har fortsatt håp om å gå ned ytterligere.

Fornøyd med poliklinikk

Den tverrfaglige fedmepoliklinikken ved Betania i Malvik hadde oppstart høsten 2014, og tilbyr dagrehabilitering først tre dager i uka, så en oppfølgingsdag i måneden.

– For meg ble det enklere at jeg ikke trenger å reise bort fra familien i flere uker, slik mange gjør når de deltar i andre slanketilbud for de med sykelig overvekt, sier Grethe Lill.

Hun er også glad for den lange perioden med oppfølging en dag i uka.

– Vi har temadager, med basseng, praktisk matlaging, tur og treningsstudio.

For Grethe Lill Spjøtvoll var det å kunne bli trygg på at kroppen faktisk tåler fysisk aktivitet en ny oppdagelse.

Å dele hverdagsproblemer med andre gjennom gruppesamtaler har for de to blitt en viktig del av oppholdet.

– Det er mye rundt det å være overvektig som absolutt ikke går an å dele med andre, men her er det trygt å snakke om problemer, sier de.

Prosjektleder Anne Berit Stubbe mener det er mange årsaker til overvekt, og at en vektøkning kan i noen tilfeller skyldes en reaksjon på noe.

Reaksjon på noe

– Følelser rundt mat kan sitte dypt i psyken til et menneske, sier hun.

Ifølge Stubbe er hovedmålet med oppholdet at deltakerne skal oppnå økt livskvalitet, bedre helse og få til en livsstilsendring uten å bli fedmeoperert.

– På sikt vil vi også tilby pasienter som har vært igjennom operasjon, men som nå er i ferd med å legge på seg igjen, et opphold, sier hun.

Betania har et forskningssamarbeid med Fedmepoliklinikken ved St. Olavs Hospital og Regionalt senter for sykelig overvekt (RSSO).

Kent Marius Nilsen har etter at han startet behandling ved Betania lagt om kostholdet radikalt. Åtte flasker brus om dagen er kuttet ut, og han spiser nå grovt brød. Foto: Morten Antonsen
– Følelser rundt mat kan sitte dypt i psyken til et menneske, sier prosjektleder Anne Berit Stubbe. Foto: Morten Antonsen
Det er få som kan så mye om slanking som Grethe Lill Spjøtvoll. Problemet er at hennes slankekur har vart i 40 år. Foto: Morten Antonsen