Isac Kirknes-Bergesen (10) og Isak Jensvold (10) var tirsdag kveld ute å lekte ved Tonstad skole i Trondheim da de ble skremt av tre personer utkledd som klovner.

- De dukket opp fra skogen bak skolen og brølte til oss. Det så ut som de bar på økser, sier Isac.

Han forteller at klovnene oppholdt seg på området en stund og skremte andre forbipasserende.

- Noen sparket en fotball ut i skogen, men den var det ingen som turte å hente på grunn av klovnene, sier Isak.

- Nå er det ikke så gøy å være ute alene om kvelden lenger.

Jeanette Kirknes-Bergesen, mor til Isac, frykter på sin side at noen utnytter seg av situasjonen klovnene skaper.

- Barn blir oppfordret til å kontakte voksne hvis de støter på klovner. Så jeg er redd for at voksne med skumle hensikter ferdes ute i disse dager, ettersom de vet at de kan støte på barn som er sårbare.

- Direkte farlig

- Vi var i forkant klar over denne trenden, men det toppet seg da de skremte ungene våre på tirsdag, sier Kirknes-Bergesen.

- Det kan jo være direkte farlig. Barna springer jo fra disse klovnene, og da er det jo en fare for at de løper ut i trafikken uten å se seg om.

Henter inspirasjon fra YouTube.

Isac og Isak forteller at det har blitt sett flere klovner, som populært kalles «killer clowns», på Tonstad de siste dagene. De tror dem som kler seg ut henter inspirasjon fra internett.

- Det ligger det mange filmer om killer clowns på YouTube, sier Isac.

- Vi har også sett dem, og de har millioner av «views». Det er dumt at noen synes det er gøy å skremme folk, for de ødelegger for oss når vi er ute å leker.

Holder seg innendørs

- Det er selvfølgelig kjedelig for barna, men akkurat nå synes jeg ikke det er noe hyggelig at de ferdes ute på kvelden uten tilsyn fra voksne, sier Kirknes-Bergesen.

På grunn av klovnefrykt i området rundt Tonstad skole velger flere foreldre å holde barna sine hjemme på kveldstid. Isac og lillebror Lucas (6), er blant dem som må holde seg innendørs som følge av klovneforekomsten.

- Klovnene er blitt den store snakkisen her nå. Jeg har pratet med andre foreldre, og vi er flere om å ha barn som ikke engang tør gå alene hjem fra treninger lenger. Foreldre må følge dem overalt.

Etterspør foreldre

- Jeg blir irritert på disse ungdommene som ikke kan finne på noe annet enn å skremme små barn, sier Kirknes-Bergesen.

Hun mener foreldre må komme på banen.

- Folk må prate med barna sine, og få dem til å forstå at dette er alvor. Det er bra politiet har sagt det er straffbart, og jeg håper det har en avskrekkende effekt.

Sendte hundepatrulje

Politiet i Trondheim fikk flere meldinger om klovner tirsdag kveld. Først fra Ugla i 19.15-tiden, og like etterpå fra episoden på Tonstad.

- Meldingen fra Tonstad gikk ut på at tre klovner med øks og slegge skremte barn. Vi sendte to patruljer til stedet – blant annet en hundepatrulje, men klovnene ble ikke påtruffet, sier operasjonsleder Kirsten Bergstrøm ved Trøndelag politidistrikt.

Hun opplyser at politiet de siste ukene har fått flere meldinger om slike klovner, blant annet om klovnetreff på Tiller.

- Vi synes ikke noe om denne aktiviteten som skremmer barn. Når det kommer slike tips, så sjekker vi det derfor ut, sier politioverbetjent Elisabeth Kalvøy, seksjonsleder for vakt og beredskap ved Heimdal politistasjon.

Onsdag kveld ble det også meldt om at en klovn jaget en gutt i Bjugn. Politiet rykket ut, men fant ingen klovn i området.

Klovner kan straffes

- Politiet godtar ikke at folk driver og skremmer folk. Det kan også være straffbart.

Det sier politiinspektør Per Morten Brobakke ved Trøndelag politidistrikt.

Hans kollega, politiinspektør Alf Rune Nilsen, opplyser at han har utarbeidet en liste over hjemler i straffeloven som kan ramme personer som kler seg ut som «killer clowns».

Ifølge denne oversikten kan «Killer clown»-aktiviteten være straffbar etter trusselbestemmelsene i straffeloven, dersom personer blir truet, terrorisert, trakassert eller skremt. Brudd på trusselparagrafen straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år.

Klovnevirksomheten kan også rammes av paragrafene i straffeloven som omhandler «hensynsløs adferd» samt ordensforstyrrelse.

foto
Innendørs: Jeanette Kirknes-Bergesen (35) holder sønnen Isac (10) (til høyre) og kompisen Isak Jensvold (10) inne på kveldstid. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Leit: Jeanette Kirknes-Bergesen er oppgitt over at folk synes det er gøy å skremme små barn. Her sammen med niese Angelica Kirknes (9) og sønnen Lucas Kirknes-Bergesen (6). Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen