Hvilemetabolisme: Masterstudent Sigrid Gåsbakk måler hvor mye energi Anja Sterten bruker når hun hviler. Foto: KIM NYGÅRD

I 12 uker skal Anja Sterten (40) gå på diett for at forskerne skal finne ut om periodisk faste gjør det lettere å holde vekten etterpå. En gruppe skal prøve ut en variant av 5:2-dietten, og ha et veldig lite kaloriinntak tre dager i uken, og spise normalt i fire. Den andre gruppen skal følge den samme dietten hver dag.

1200 kalorier

– Jeg kom i gruppen som skal ha den samme lavkaloridietten hver dag, sier Anja Sterten. Hun har fått et kostholdsprogram på 1250 kalorier hver dag i 12 uker.

– Det betyr lite av alt fordelt på seks små måltider for dagen.

Hadde hun kommet i den andre gruppen, skulle det gjennomsnittlige kaloriinntaket vært det samme, men fordelt på tre dager med nesten faste, og fire dager med nok mat til å dekke dagsbehovet.

Før hun begynner på dietten, har hun fått testet hvilemetabolismen sin, dvs hvor mye energi hun bruker ved hvile. Og hun har fått vite fordelingen av muskelmasse og fett i kroppen. Etter 12 uker på diett skal hun teste det samme på nytt.

Glad for å bli målt

Adresseavisen skrev sist uke at fedmeforskere på NTNU ønsker å finne ut hvordan en diett der man spiser veldig lite flere dager i uken, virker på kroppen.

– Hypotesen vår er at at en diett med minimalt med næring tre dager i uka vil føre til mindre reduksjon av muskelmasse, noe som igjen vil gjøre det lettere å beholde vekten etterpå, sa fedmeforsker Catia Martins.

Anja Sterten er glad for å ha blitt målt og veid og funnet akkurat passe til å delta. Deltakerne skal ha en BMI på mellom 30 og 40 og ellers være friske.

Forskningen gir ekstra press

Hun har to barn og 13 og 17 år, har stillesittende jobb på kontor, og er ikke så veldig fysisk aktiv, men liker å gå tur. Vekten har passert 80 kg, og når hun er 165 cm høy, gir det henne en BMI på over 30.

– Jeg er veldig glad i mat, særlig middagsmat, sier Anja Sterten.

Tidligere har hun prøvd Grete Roede-kur og pulverkur. En gang tok hun av 20 kg med en pulverkur. Men så kom kiloene snikende på igjen. Nå er hun motivert til å gjøre noe. Hun trivdes ikke lenger med vekten sin, og måtte snart gå opp en størrelse i klær.

Hun er godt fornøyd med å ha blitt plukket ut til forskningsprosjektet. Hun får ukentlig oppfølging, og skal gå på en diett forskerne vet får henne til å gå ned i vekt.

– Nå har jeg jo et ekstra press på meg for å holde meg til de 1200 kaloriene jeg skal, sier hun.

– Nå ødelegger jeg ikke bare for meg selv, men også for forskningen dersom jeg ikke følger dietten. Jeg kan ikke gi meg nå.