– Kjøkkenet er veldig lite, og på ettermiddagene er det et mareritt å lage mat. Da går alle rundt hverandre, og det finnes ikke ledig kjøkkenutstyr, sier Jouni Marjaniemi fra Finland.

For ett år siden bodde 31 sykehjemsbeboere på Tyholt bo- og servicesenter, men standarden på bygningen var for dårlig og beboerne ble flyttet.

I dag brukes bygget i stedet til å huse 58 internasjonale studenter som skal studere i Trondheim i ett semester.

Utenlandsstudentene betaler 2500 kroner i måneden til Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) for å bo her.

– Jeg valgte denne boløsningen fordi det er den billigste, men det er en utfordring å dele rom med en person jeg ikke kjenner fra før. Hvis du vil ha privatliv må du gå ut, sier Janina Trost fra Tyskland.

Til Moholt for å vaske klær

Hun forteller at det ikke finnes vaskemaskiner på det gamle sykehjemmet. Når de trenger å vaske klær drar de til Moholt studentby.

– Det går raskt med en halv dag, sier hun.

Marjaniemi har ikke så travle studiedager. Det positive ved å bo på Tyholt, synes han, er at det er lett å bli kjent med folk.

– Fellesrommene er trivelige, sier Marjaniemi.

Og romkameraten hans Augustin Kerhoas påpeker:

– Det går greit å bo her i ett semester, men ikke mer.

- Billigtilbud

Leder for SiT bolig, Lisbeth Glørstad Aspås, forteller at SiT tilbyr boliger i mange forskjellige standarder og prisklasser. Det gamle sykehjemmet er et billigtilbud tilpasset utvekslingsstudenter som skal studere i Trondheim i ett semester. Botilbudet kommer i tillegg til SiTs øvrige botilbud, og er et samarbeid med internasjonal seksjon ved NTNU, opplyser hun.

– Studentene har søkt om plass, og er godt informert på forhånd om hvilket tilbud de får.

Tidligere ble Persaunet sykehjem brukt til å huse utvekslingsstudenter som bor i Trondheim for ett semester. Dette tilbudet opphørte fordi bygget skal rives.

– Botilbudet på Tyholt er mye bedre enn det som har vært før. Vårt inntrykk er at studentene trives godt, og at det fungerer bra. Vi er jevnlig i dialog med studentene som bor her, og bistår dersom de har spørsmål eller ønsker som vi kan hjelpe dem med å løse, sier Aspås.

Ikke egnet som sykehjem

SiT leier det tidligere sykehjemmet på Tyholt av Trondheim kommune.

De 31 tidligere sykehjemsbeboerne ble flyttet til Dragvoll helse- og velferdssenter i september i fjor. Kommunen mottok bekymringsmeldinger av velferdssenteret om bygningsmessige skader. Sykehjemmet tilfredsstilte ikke dagens krav til standard for sykehjem, og hadde behov for oppussing og restaurering.

– Det ble vedtatt å ikke gjennomføre rehabilitering. For å oppfylle dagens krav måtte det blant annet ha blitt foretatt vesentlige ombygginger, med bakgrunn i størrelse på rom, dørbredder, universell utforming, ventilasjon og brannkrav, sier Eva Nærum i rådmannens fagstab.

Usikre planer

Ingenting er gjort med bygget fra sykehjemsbeboerne flyttet ut til studentene flyttet inn, opplyser hun.

– Trondheim kommune anser ikke bygget som egnet til sykehjem, men det betyr ikke at bygget ikke kan benyttes til andre formål. Det er ulike krav til brannklasser når det gjelder sykehjem og bolig, sier Nærum.

Aspås i SiT sier de har leiekontrakt med en profesjonell utleier, og forutsetter at bygget er godkjent.

Kommunen har ikke tatt stilling til hva som skjer med bygningen når studentene flytter ut på slutten av året.

– Den foreløpige planen er å benytte bygget til annen kommunal virksomhet, sier Nærum.

- Takker ja uten å klage

Venstre kommunalråd Jon Gunnes har tidligere uttrykt skepsis i bystyret for at det gamle sykehjemmet leies ut og brukes som studentbolig.

– Det er en bygning med dårlig standard, og de utenlandske studentene takker ja til det meste uten å klage. Norske studenter hadde aldri gått med på å dele soverom med andre. De utenlandske studenter bør ikke få et dårligere tilbud enn norske, sier han, og legger til:

– Kommunen skal ikke være en studentboligutleier, men vi kan legge opp og hjelpe til med å gi alle studenter et godt tilbud.

Kjølerom: De 58 studentene har fått hver sin boks der kan legge kjølevarer. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Tett på: – Det er en greit sted å bo i et semester, men ikke lenger, sier romkameratene Jouni Marjaniemi (til venstre) og Augustin Kerhoas. Her henger de opp gardinen som har falt ned på rommet deres. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Uegnet: SiT leier bygningen som huser de utenlandske studentene på Tyholt av Trondheim kommune etter at bygget ble ansett uegnet sykehjem. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN