Adresseavisen har stilt to stortingsrepresentanter fra Sør-Trøndelag, motstander Heidi Greni (Sp) og forkjemper Torhild Aarbergsbotten, fire spørsmål om kommunereformen.

1. Hva er din oppsummering av reformen så langt?

2. I hvor stor grad vil kommunekartet endres på bakgrunn av frivillige sammenslåinger?

3. Er det til syvende og sist tvang som er nødvendig?

4. Vil regjeringen på nytt endre inntektssystemet slik at kommuner til slutt ikke har noe annet valg enn å slå seg sammen?

Heidi Greni (Sp), stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag.

1. Reformen er tredd nedover hodet på folk. Den er kun drevet av trusler, og det fins ikke entusiasme blant lokalpolitikere eller folk. Dette er tidenes sløsing med ressurser.

2. I liten grad. Jeg tipper regjeringens ønske om 328 færre kommuner ender nærmere 28 færre.

3. Tvang er uaktuelt for Sp.

4. Det er neppe flertall for det. Regjeringen har knapt flertall for foreslåtte endringer, en rødgrønn regjering vil reversere foreslåtte endringer etter 2017.

Torhild Aarbergsbotten (H), stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag.

1. Nå er det viktig at kommunestyrene selv, uten innblanding fra oss stortingspolitikere, fatter sine vedtak etter å ha hørt innbyggerne.

2 og 3. Kommunereformen er basert på frivillighet. Et flertall på Stortinget har sagt at unntak fra dette kan være aktuelt i spesielle tilfeller, men det er ikke aktuelt å forskuttere enkelttilfeller. Det er heller ikke satt noe tall for kommuner.

4. Endringene i inntektssystemet er riktig å gjennomføre uavhengig av kommunereformen. De er derfor ikke innført for å presse frem sammenslåing, men det var viktig å fjerne innebygde hindringer mot sammenslåinger som ligger i dagens system.

LES KOMMENTAREN: Komikveld i kommunen