– Opposisjonen retter et voldsomt angrep mot oss. Men det er vi som har satset på eldreomsorg. Høyre og Frp har foreslått kutt på kutt over hele linja, sier ordføreren.

– I budsjettet for 2015 foreslo de 23 millioner mindre til eldreomsorgen enn det budsjettet vi fikk vedtatt. Opposisjonens teknikk er å foreslå å styrke enkeltposter, men så kutter de flatt over hele budsjettet slik at det egentlig blir mindre penger til alle. Og slikt blir det ikke bedre eldreomsorg av, sier Ottervik.

Alvorlige enkeltsaker

Rita Ottervik vil ikke bagatellisere «svartelisten» som H, Frp og V har satt opp over mangler i eldreomsorgen, men avviser at dette er et resultat av systemsvikt fra det politiske flertallet.

– På denne listen står det saker vi er kjent med, og som i stor grad er avdekket av kommunens egne interne kontrollrutiner. Jeg synes det er veldig bra at vi i Trondheim har en kultur for å avdekke feil og mangler, og at vi da kan iverksette tiltak for å rette på dem. Det gjorde vi sist da det ble avdekket manglende rutiner i forbindelse med medisinering på sykehjem. Det er viktig at vi har en kultur som rapporterer inn feil, slik at de kan rettes opp. Jeg sier ikke at det ikke begås feil, vi kan hele tiden bli bedre. Da er det viktig at mangler synliggjøres, og at vi har en kultur i kommunen hvor det skal varsles om slikt, sier Ottervik.

– I kritikken fra H, Frp og V gjøres grunnbemanningen på sykehjem til et sentralt punkt. Hvorfor har dere ikke klart å øke den på disse årene?

– Vi har vært nødt til å prioritere å øke antall sykehjemsplasser i Trondheim. Det har vi lovet og det har vi gjort. Siden 2005 er halvparten av alle sykehjemsplasser som er bygd i Norge blitt bygd i Trondheim. Vi har sagt at vi skal ha en maksimal ventetid på seks uker for å få plass på sykehjem. Det målet har vi nå nådd. Ingen eldre i Trondheim bor i dag ufrivillig på dobbeltrom, og det er takket være utbyggingen av nye plasser. Vi har også økt utdannings- og kompetansenivået til de ansatte, og det er med på å gi et bedre tilbud, sier Ottervik.

Bedre enn Oslo

Hun viser til at det i eldreomsorgen i Trondheim nå er 79 prosent med høyskoleutdanning. Tilsvarende tall for Oslo er 69 prosent.

– Vi har satset mye på fagutdanning, og vi har kommet langt. Men vi har mer å gå på. Jeg har en visjon for neste periode om at vi får til et løft for de ufaglærte. Vi må legge til rette utdanningsløp som gjør det mulig for den enkelte å ta fagutdanning.

Økte stillinger

Ordføreren viser også til at det politiske flertallet har prioritert å øke stillingsandelene for ansatte i eldreomsorgen, og spesielt innenfor den hjemmebaserte omsorgen. Ottervik er overbevist om at økte stillingsandeler gir en bedre omsorg.

– Ved å øke stillingsandelene til de ansatte får de bedre arbeidsmiljø, økt deltakelse i sitt eget arbeid og de eldre får færre personer å forholde seg til. Vi har tilført hjemmetjenestene midler de siste årene som tilsvarer 65 nye årsverk gjennom å øke andelene for en rekke ansatte. I tillegg har vi prioritert spesialområder som rus og avdelinger med fokus på nevrologiske lidelser. Der er grunnbemanningen økt.

– Men på sykehjemmene er ikke grunnbemanningen økt?

– Nei, vi har vært nødt til å prioritere andre tiltak. Men nå går vi inn i en periode der det er naturlig å se på grunnbemanningen. Det var avgjørende å få de andre tingene på plass først. Vi må prioritere innenfor de budsjettrammene vi har. I løpet av våren skal vi i flertallet diskutere hovedlinjene for den kommende periode, og økt grunnbemanning på sykehjemmene er tiltak jeg mener det må legges vekt på nå, sier Ottervik.