Organisert slagmark: Enorm aktivitet langs elveløpet i Lauvsnes. Elveløpet sikres, det bygges vei, kraftstasjon, rørgate for vanntilførsel til settefiskanlegg og ny bru. Foto: JENS PETTER SØRAA

Damvokter, eller kraftstasjonsbestjent som det heter i våre dager, Viktor Grønhaug, er vanligvis herre over elva. Men ikke for ett år siden.

Alt om flommen, klikk her

- Lauvsneselva har vist seg ustyrlig før, men aldri slik som i de to siste døgnene i januar i fjor. Det var om å gjøre å holde igjen mest mulig vann ovenfor demningen, sier han. Men selv om Grønhaug gjorde det som var i hans makt - det var elva som bestemte. Vannet gikk over demningen, og de frådende massene raste ned elveløpet i en flom som folk på Lauvsnes aldri hadde opplevd maken til før. Ett bolighus fikk oppmerksomhet i hele Norge. Dramaet ble filmet da elva tok det med seg ut i sjøen. To bruer ble knust. Vann og avløpsnettet ble ødelagt. Samfunnshuset på toppen av en skrent sto i fare for å rase 100 meter ned og rett i elva. - Kriseteamet var samlet i kommunehuset. Vi hadde evakuert åtte-ti personer i husene. Ett hus og to bruer var riktignok borte. Men vi trodde vi hadde kontroll, forteller ordfører Reidar Lindseth. De tok helt feil.

Da det virkelig ble krise

- Det kom en dramatisk melding om at det var fare for dambrudd oppe ved Lauvsnes-vatnet. Vannet hadde begynt å grave nedenfor dammen. Ekspertene sa riktignok at det var liten sjanse for at dammen ville ryke. Men den sjansen kunne vi ikke ta, sier Reidar Lindseth. Det var bare å evakuere ytterligere tyve personer. - Dette var en beslutning vi ikke hadde lov å bomme på, sier teknisk sjef Hans Petter Haukø som hadde en nøkkelrolle i de hektiske flomdagene. Den ti år gamle demningen holdt. Men NVE fikk skrekken. Det er gjort nye flomberegninger, og i disse dager arbeides det med å forsterke demningen ved Lauvsnesvatnet. Den forhøyes med en meter på hver side. Kanskje må det gjøres tilsvarende forsterkning på andre dammer.

Piktmessig politikerbesøk

Ei uke etter dramaet kom ministeren med ansvar for vann og energi, Odd Roger Enoksen, på pliktmessig besøk til Flatanger. Helikopteret dundret inn. Enoksen så på skadene, hilste på flomofre som hadde mistet alt de eide, og var rask med å erklære at her måtte storsamfunnet inn og bidra. Men ifølge ordføreren har Enoksens departement med sine enorme oljerikdommer, holdt hardt på at egenandelen for elveforbygningene må betales av kommunen. - Vi skulle få slippe de store regningene, men sannheten er at Enoksen ikke har bidratt med en eneste krone, sier Lindseth. Fortsatt krangler Flatanger og de andre kommunene som ble rammet om denne egenandelen. Så kommer den positive historien - den bemerkelsesverdige historien om gjenreisingen av lokalsamfunnet her ute ved havet. Hele elveløpet ser riktignok fortsatt ut som en slagmark, men det er bilde av en  organisert slagmark. Det er gravemaskiner i arbeid langs hele elveløpet. Lastebiler som frakter masse ut og inn. Det er bygget flere hus, og det snekres på nye boliger. En idrettshall er under bygging. Og i november skal den nye brua stå ferdig. - Ei uke etter den dramatiske flommen så vi at dette kunne bety nye muligheter for Lauvsnes. Og vi klarte virkelig å snu dette til noe positivt. Vi klarte å bli offensive, mener ordfører Reidar Lindseth. Kommunen begynte å sette planer ut i livet - og det uten å ha ei eneste krone. - Vi så at ting måtte gjøres, og vi satte det bare i gang, sier han. Og de tviholdt på NVE. - Ja, vi slapp dem ikke fra oss. Når det ikke var penger, stilte kommunen garanti. NVE spilte en nøkkelrolle. De planla arbeidet med elva, de sørget for å gjøre kjempejobben med å sikre skråningen opp mot samfunnshuset slik at det kunne brukes igjen. Med unntak av fellesferien, har de vært her hele tiden, smiler ordføreren.

Ny giv for Flatanger

Han snakker om den mest positive utviklingen i kommunen siden 70-tallet. Flommen ga kommunen mulighet til å ta nye grep med reguleringen av Lauvsnes.- Det bygges ny vei og gangvei i retning Lauvøya. - Ny kraftstasjon med større produksjon bygges ved elvebredden. - Nytt kommunalt vann og avløp til erstatning for det som ble rasert. - Settefiskanlegget bygger nye rørgater for vanntilførsel - bidrar til å sikre driften ved en viktig bedrift i Flatanger. - Det siste året er det satt i gang bygging av flere boliger og leiligheter, ny idrettshall og renovering av skolen er også i gang.- Direkte og indirekte har flommer bidratt til investeringer for 100 millioner kroner i Flatanger. Denne aktiviteten har naturlig nok ført til en ny giv for Flatanger, sier Lindseth.

Organisert slagmark: Enorm aktivitet langs elveløpet i Lauvsnes. Elveløpet sikres, det bygges vei, kraftstasjon, rørgate for vanntilførsel til settefiskanlegg og ny bru. Foto: JENS PETTER SØRAA
Foto: JENS PETTER SØRAA
Foto: JENS PETTER SØRAA
Lauvsnes-elva: Anleggsmaskinene er flittige som maur i elveløpet. Foto: JENS PETTER SØRAA
Roger Bangstad forsterker demningen. Foto: JENS PETTER SØRAA
Passer dammen: Viktor Grønhaug har jobbet i elva i tyve år. Foto: JENS PETTER SØRAA