Politiet ønsker å få svar på hvordan en kalksilo i Verdal kunne kollapse. Foto: Frank Cadamarteri

Hovedverneombud Kjetil Helgesen sier det var et lykketreff at siloen ikke havarerte på en virkedag.

– Det er noe alle ser at dette kunne ha gått riktig galt, sier Helgesen.

Takhøyden i rommet under siloen, som opprinnelig var fire meter, er redusert til ca. to meter. På midten har konen, eller spissen på siloen, med enorme krefter boret seg ned i betonggulvet.

Tirsdag var brannvesenet på plass for å ta ut gassflasker og sveiseutstyr. Mannskapet på fire brukte en god del tid på å bane seg vei inn i rommet, som var sperret av treverk, isolasjon og vridde stålbjelker.

Katastrofeberedskap

– Dersom vi visste at dette kunne skje, hadde dette vært rød sone, sier Hanne Markussen Eek, HMS-ansvarlig i Franzefoss Minerals.

Hun fremholder at bedriften har et internkontrollsystem som skal ivareta de ansattes sikkerhet i forhold til alt arbeid som skal utføres.

– Worst case har skjedd. Vi har ikke trodd at dette var mulig. Det må vi ta til etterretning. Vi er fortsatt i katastrofeberedskap, understreker Markussen Eek.

Hun gir uttrykk for at hun nesten ikke orker tenke tanken på hva som kunne ha skjedd hvis kollapsen hadde skjedd på en mandag eller tirsdag istedenfor en søndag.

– Nå vet vi at rommet under siloen har vært et risikoområde som det aldri burde ha vært tillatt å bruke som verksted eller oppholdsrom, fremholder HMS-sjefen. Lars Jonsson i Bulkteknik opplyser at firmaet har konstruert et femtitalls siloer som er sammenlignbare med siloene til Norfrakalk. Ingen har kollapset.

Ydmyke overfor omgivelsene

– Men dette er verden vi lever i. Vi er ydmyke overfor omgivelsene, de ansatte og våre kunder over at det utenkelige har skjedd.

Markussen Eek sier at konsernledelsen tok inn over seg realitetene allerede søndag. Hun fremholder at de ansattes sikkerhet har vært, og er satt i høysetet. Samtlige er tilbudt kontakt gjennom bedriftshelsetjenesten i forhold til det som har skjedd.

Hovedverneombud Kjetil Helgesen sier at de ansatte, til tross for det som har skjedd, tar det med fatning.

– Ingen har sagt at de er redde for å gå på jobb. Dialogen med bedriftsledelsen har vært god. Vi er i rute der, sier Helgesen.

Beklager manglende instruks

Ledelsen i Franzefoss Minerals opplyste i går formiddag at de har beredskapsplaner for krisehåndtering og varsling som ble fulgt av organisasjonene fra kl. 10 på søndag.

– Det vi beklager er at vi ikke har hatt en sikkerhetsinstruks i tilfelle silovelt, som forklarer hvordan de som oppholder seg nærmest anlegget til Norfrakalk skal forholde seg. Det er et scenario som har vært ansett som usannsynlig, sier konsernsjef Sten Solum i Franzefoss Minerals, som eier Norfrakalk.

HMS-ansvarlig Hanne M. Eek sier selskapet jobber intenst for å bygge trygghet i lokalsamfunnet etter ulykken.

– Vi er ydmyke for den belastningen dette har vært for innbyggerne i Verdal. Vi oppfordrer alle som bor i nærheten, eller opplever at de er berørt av vår virksomhet, om å melde seg på våre nyhetsbrev og Naboinformasjon, www.kalk.no.

Sjekker stabiliteten

Bare et par timer etter at siloen kollapset søndag var selskapet Vitec på plass med sine avanserte måleinstrument. Hver halvtime måles stabiliteten med lysbølger som måles mot en reflekstape plassert på siloen.

– Den har ikke rikket seg en millimeter, sier oppmålingsingeniør Magne Olav Skjørholm hos Vitec.