God skole for de kongelige har i hele etterkrigstiden vært å snobbe nedover, altså være på lag med folk flest og samtidig ivareta den opphøyede kongsgjerningen. Det har aldri vært noen lett balansegang, men bildet av kong Olav på trikken under oljekrisen vil stå for evig tid. Også kong Haralds tur til Nordvestlandet etter orkanen som herjet nyttårsaften før 1992, har overbevist de fleste om kongemakten betydning også i moderne tid.

Skolevalget til kronprinsbarna blir oppfattet som signaler i motsatt retning. Privatskoler blir av mange  oppfattet som snobberi. Jens Stoltenberg gikk på steinerskole. Nyvalgt Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk på en av de fineste franske skolene og sender sine barn på norske privatskoler. Leder av konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap), mener at kronprinsparets skolevalg er en trussel mot monarkiets fremtidige stilling.

Folkets syn på kronprinsparets skolevalg for prinsesse Ingrid Alexandra, tronarvingen, og prins Sverre Magnus, er temmelig klart. Fire av ti mener de bør gå på offentlig skole, men nesten like mange mener spørsmålet er en privatsak. Kun en av ti mener de bør gå på privatskole, viser målingen VG har fått utført.

Statsminister Erna Solberg (H) svarte slik da hun oppsummerte vårsesjonen onsdag. - Jeg har aldri vurdert privat skole til mine barn. Samtidig tilføyde hun at hun alltid har respektert familiens rett til å velge skole for sine barn. Dermed var hun der og da, flere timer før VG-målingen, helt på linje med det som  fremstår som en folkemening.

Privatskole, særlig på barnetrinnet, er kontroversielt. Det vekker sterke følelser, kanskje mest fordi det betyr at den offentlige skolen velges bort, og blir stemplet som ikke bra nok. Kronprinsparet viste til behovet for engelskkunnskap som en av begrunnelsene. Men som statsminister Erna Solberg påpekte onsdag, står det ikke så dårlig til med engelsken i den offentlige skolen. Det er verre med matten.

Kronprinsparet har lagt seg ut på en tøff tur i møte med folket, som støtter den offentlige skolen med hele sitt hjerte, ja - nesten for mye. Private supplement er nødvendig, utvikler pedagogikken og skaper ny skole. Tilbudet har aldri vært noen trussel mot den offentlige skolen, ble tatt ned under de rødgrønne og fortjener nye oppmerksomhet, som de kongelig nå gir dem til fulle. Mer er ikke mulig å få.