Siden 23. desember har psykologspesialist Eirik Johannesen hatt ukentlige samtaler med Anders Behring Breivik. Gjennom over tjue samtaler har Johannesen blitt kjent med massedrapsmannen.

- Vi er helt overbevist om at det ikke foreligger en psykose. Jeg vet dere er glade i prosenter i retten, men muligheten for det ligger på promillenivå, sa han fra vitneboksen.

- Tror ikke på Knights Templar

Psykologspesialisten ble hentet inn for å vurdere om terroristen led av depresjoner i fengslet, om det var selvmordsfare og for å undersøke om Breivik var psykotisk. Hans faglige vurdering er at massedrapsmannen lider av en narsissistisk og en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Johannesen beskriver Breivik som en mann som bevisst spiller en rolle. Han opplever at terroristen har skapt seg en egen identitet, som skiller seg fra hvem han egentlig er. Samtidig forklarte psykologspesialisten for retten at han tror at organisasjonen Knights Templar er diktet opp.

- Jeg tror ikke på Knights Templar og han tror heller ikke på Knights Templar, tror jeg. Men han har nok et ønske om at det skal bli et nettverk, sa han.

Psykologspesialisten forklarte at han opplever at Breivik siden ung alder har hatt voldsomme ambisjoner på egne vegne, uten å ha evnene til å oppfylle disse. At han sluttet på videregående for å bli rik gründer, ble trukket frem som et eksempel. Johannesen pekte også tilbake på omtalen Breivik fikk fra ekskjæresten til hans beste venn som vitnet tidligere.

- Hun fortalte at vennegjengen var bekymret for at Breivik ikke fikk til ting. Jeg tror dette har vært vanskelig å bære for ham. Det har bidratt til å gjøre ham ekstrem og radikalisert. Ideologien har blitt viktig for å redde seg selv, sa Johannesen.

Psykologspesialisten mener KT-organisasjonen ble funnet opp for å dekke over feilslått virksomhet, blant annet i forhold til diamantturen til Liberia i 2002.

- Knights Templar kan maskere nederlagene på turene. Samtidig kan det gå lengre tilbake i tid i forhold til hans ideologiske engasjement. Det gjør også at organisasjonen hans virker større og mer meningsfull. Jeg tror også det skal gjøre at han fremstår som en mer spennende person.

Mer empatisk

Johannesen sa også at Breivik hadde vært mer empatisk enn han først så for seg. Da sakkyndige Synne Sørheim ba ham nevne eksempler, utdypet vitnet:

- Det er vanskelig å vurdere Breivik når man først møter han, i og med handlingene han har gjort. Første gang man møter ham, er det litt som å møte «Hannibal», sa Johannesen.

Da smilte Breivik forsiktig fra tiltalebenken.

Johannessen sa videre:

- Jeg sitter ikke her og sier at han er empatisk, men bare at det var mer av det.

- Har du noen eksempler?

- Det er sånne små samspillsting, som at han sier «beklager», «unnskyld». Små ting som gjør at han ser andre som er tilstede så lenge han ikke ser på de som en trussel, sa psykologen.

Under psykologspesialistens vitnemål smilte Breivik flere ganger. Han demonstrerte også evne til selvironi, som flere vitner har beskrevet. Dette skjedde blant annet da Johannesen forklarte at massedrapsmannen kunne tulle ved å si «i dag er jeg litt tilregnelig.» Uttalelsen førte til humring i rettsal 250.

Stusset over å møte kvinne

Også psykiater Arnhild Flikke vitnet mandag ettermiddag. Hun var den første som traff Breivik på Ila i september i fjor. Da stusset massemorderen på at han ble møtt av en kvinne:

- Det må være rart for deg som kvinne og komme ned og skulle snakke med meg, sa han til meg, forklarte Flikke i retten.

I likhet med psykologspesialist Johannesen avviste hun fullstendig at Breivik var psykotisk. Hun sa også at hun ble svært overrasket over den første sakkyndighetsrapporten fra Torgeir Husby og Synne Sørheim.

- Jeg har vurdert at han ikke var psykotisk eller suicidal, og han har heller ikke andre lidelser som gjør at han kan skade seg selv eller ta livet sitt. Hver gang har jeg konkludert med dette.

- Sparte de yngste på instinkt

Psykiateren ble spurt om hun opplevde at Breivik har evne til å vise empati, hadde hun problemer med å svare klart. Hun trakk frem et kjent eksempel fra Utøya, hvor Breivik sparte to unge barn. Hendelsen har Breivik ikke helt klart å forklare for henne.

- Han har sagt at seg enig i at han sparte de yngste på instinkt. Men han ville ikke si at han følte empati for dem.

Flikke var i likhet med psykologspesialist Johannesen overbevist om at Anders Behring Breivik strafferettslig tilregnelig.

- Trør han har møtt noen

I likhet med under vitnemålet til Eirik Johannesen ville aktor Inga Bejer Engh vite om psykiateren opplever at massemorderen selv tror at Knights Templar-nettverket eksisterer. Psykologspesialist Johannesen sa tidligere mandag at han opplevde at Breivik lyver om KT. Påtalemyndigheten har gjennom hele saken presisert at man ikke tror det finnes.

- Tror han på dette?

- Det eneste jeg er rimelig sikker på er at han har møtt noen personer. Han vet veldig godt hvor han har vært og hvem han har snakket med.

- Men vet han at dette ikke har hatt noe og gjøre med opprettelsen av Knights Templar?

- På en måte vil jeg si ja. Jeg tror han vet veldig godt hva han har gjort.

Psykolog Arnhild Flikke er overbevist om at Anders Behring Breivik er tilregnelig. Foto: SCANPIX
Psykolog Eirik Johannesen vitnet i retten mandag. Foto: SCANPIX