Før krigen begynte Trondheim kommune arbeidet med en molo som skulle gå tvers over Kors¿vika. Planen var å lage om bukta til et basseng.

Steinen som ble brukt, ble sprengt løs fra Kjerringberget, like i nærheten. Men krigen gjorde at arbeidet aldri ble sluttført. Resultatet er at det i alle de år siden krigen har ligget løse steinmasser oppå svaberg og sandstrand.

- Få det vekk

Trygve Lingås og Ragnar Jenssen har bodd på Lade i en mannsalder. De husker godt hvordan det så ut i Korsvika på 1930-tallet. Den gang var bukta et paradis for både store og små badegjester. Nå mener de steinen ødelegger stranda på fjære sjø.

– Vinterstormene har spredt stein og grus fra den halvferdige moloen og ut over hele bukta, sier de.

De to Lade-patriotene har flere forslag til områder i Korsvika hvor steinmassen kunne gjort bedre nytte for seg, enn på stranda.

– Vi stiller gjerne opp som konsulenter, sier de, og peker både mot strandområder i øst og vest.

De viser til at kommunen i 2004 bevilget 50¿000 kroner til opprydding av stein, men de mener jobben på langt nær er ferdiggjort.

– Det meste av pengene gikk til konsulentarbeid, mener de.

- Skjuler byens fineste strand

Én ting er de sikre på, og det er at slik grusen ligger i dag, så skjuler den byens fineste badestrand.

– Dette er et populært område, som nå bør gjøres mer tilgjengelig for småbarnsfamilier.

Selv går de ofte turer i området, og er de flittige brukere av stranda.

Ingen planer

Gjermund Åbergsjord i Trondheim Bydrift opplyser at det ikke foreligger noen planer for opprydding av strendene i Korsvika.

– Det stemmer at det i 2004 ble bevilget 50 000 kroner til opprydding i Korsvika. Arbeidet ble gjort, og stranda gjort klar til sesongstart i 2005, sier han.

Åbergsjord tilbakeviser at det meste av pengene gikk til konsulentarbeid.

– Jeg har sjekket, og anleggsregningen var på 50 000 kroner. Selvfølgelig skulle vi ønske at det var mulig å gjøre mer, men det finnes ikke penger, sier han.

Neste prosjekt i Korsvika er bygging av et permanent toalettanlegg. Det skal etter planen stå ferdig til badesesongen i 2009.

Merke etter korset

Da Trygve og Ragnar var barn, var de ofte på «hauen» ovenfor Korsvika. Her møttes ofte mødrene for en prat.

Trygve husker godt at det på toppen av haugen var merker i bakken etter korset, som skal ha gitt Korsvika navnet.

– Det er helt gjengrodd her i dag, men jeg husker godt merkene etter fundamentet, sier Trygve Lingås. For å synliggjøre historien, mener han at kommunen kunne ha markert stedet på en eller annen måte.

– Men å sette opp et nytt kors her, nei, det er ikke naturlig i dag, sier Lingås.

Foto: IVAR MØLSKNES