Lett å spå feil: Prisprognoser er et felt hvor det er lett å trå feil og hvor det er så som så med etterretteligheten, mener kommentator Sven Egil Omdal. Foto: NTB scanpix

Her om dagen kom jeg til å lure på hvor Peter Hermanrud har gjort av seg. Han er sjefstrateg i Swedbank First Securities og pleide å stå fram i Nettavisen eller Finansavisen hver høst for å forkynne et raskt forestående boligkrakk. I september 2013 spådde han at boligprisene når som helst kunne falle med 40 prosent. I august 2012 var han «veldig bekymret» for et raskt boligprisfall i den nærmeste framtid. I oktober 2008, fire år tidligere, mente han at boligprisene kunne falle med 30-40 prosent. Dere blir vel ikke overrasket når jeg forteller at han sa det samme også i oktober 2007. I år, når boligprisene faktisk faller litt, etter å ha steget med drøyt 50 prosent siden Peter Hermanrud begynte å spå deres umiddelbare sammenbrudd, har han ikke meldt seg. Jeg var derfor sant å si litt bekymret, og vendte meg til oraklet i Google.

Der fant jeg ham. 18. august i år dukket Hermanrud opp i Hegnar.no med et råd til folket om å kjøpe aksjer i seks selskap. Infam som jeg er (infamitet regnes som en kvalifikasjon i mitt fag), sjekket jeg utviklingen på disse seks aksjene de siste tre månedene. To av dem har steget i verdi, henholdsvis 4,53 og 11,59 prosent. De resterende fire har falt, fra 0,28 til 25,43 prosent. Ikke så verst til ham å være, altså.

Siden tilfeldigheten er all innsikts stemor, dukket en annen gammel profet opp i nyhetsstrømmen samtidig. E24 meldte sist onsdag at oljeprisekspert Jarand Rystad hadde muntret opp deltakerne på Dagens Næringslivs energikonferanse i Oslo med å vise en erigert powerpointkurve over oljeprisens utvikling. Den skal nemlig begynne å stige i 2017 og passere 110 dollar fatet i 2020, lovet han. Den raslende lyden fra salen kom fra noen hundre høye dresskledte skuldre som ble senket samtidig. Vår tid er ikke over, vi kommer tilbake, Rystad har sagt det.

Sammen med det oppbyggelige referatet sto en liten boks som viste at prisen på nordsjøolje nå er drøyt 48 dollar. I juli i år hadde samme E24 et stort intervju med samme Jarand Rystad hvor han forklarte hvorfor oljeprisen ikke kom til å gå under 50 dollar fatet. Det var den ufin nok til å gjøre bare en uke senere.

I det hele tatt er ikke oljeprisen noe vennlig mot han som stadig presenteres som Norges fremste ekspert på nettopp oljeprisen. I november for to år siden sa Rystad til Dagens Næringsliv at prisen skulle kraftig opp. Journalisten tok mot til seg og spurte om det ikke var mer sannsynlig at den ville stabilisere seg på et lavere nivå. «Nei», svarte eksperten, «det urealistiske er at prisen skal ligge under 120 dollar fatet i 2020». I løpet av det påfølgende året falt oljeprisen med 46 prosent.

Skulle noen nå sitte med en uklar følelse av déjà vu, kan det skyldes at de – i motsetning til altfor mange finansjournalister – er utstyrt med hukommelse. Jeg gikk nemlig Jarand Rystad etter i spådommene også for sju år siden. Da oppdaget jeg det mønsteret som har holdt seg siden.

I mai 2008 ringte Dagens Næringsliv til Rystad og spurte hva han trodde oljeprisen ville bli framover. Han så ikke bort fra at den kunne komme opp i 260 dollar fatet i løpet av 2009. Like etter forlot oljeprisen nivået på 160 dollar for å falle ned mot, og så under, 100 dollar. Den 6. oktober samme år ringte DN igjen til Rystad, som nå slo fast at nedturen for oljeprisen ville stoppe på 60 dollar. «Oljeselskapene vil ikke bore nye brønner dersom prisen skulle gå under det», sa han. Det blir ingen premie for de som gjetter at prisen for et fat Brent Blend deretter la seg mellom 40 og 50 dollar, uten at det dempet borelysten.

Til Stavanger Aftenblad sa Rystad i slutten av november 2008: «Vi har hele tiden spådd et fall i oljeprisen i 2008». Ja, om vi ser bort fra intervjuet i mai, da han sa at den skulle dobles, og intervjuet i oktober da han sa at den ikke ville falle mer.

Men hvor lett er det egentlig å forutse denne oljeprisen? Den er jo glatt og unnvikende som en statssekretær i Dagsnytt 18. Det er simpelthen ikke mulig å få tatt et fast grep.

Vel, det er noen som mener at vi ikke kan slumse med slike viktige prognoser. Jarand Rystad for eksempel. Høsten 2009 slo DN fast at norske oljeinvesteringer var blitt dobbelt så høye som det Oljedirektoratet hadde anslått. Da var ikke Rystad nådig: «Vi bør uansett ønske en intellektuell redelighet, og ikke prognoser som bommer med 100 prosent, slik man stort sett har gjort», sa han til det rosa menighetsbladet, som ikke tok seg bryet med å sjekke i arkivet hvordan ekspertens egne prognoser hadde stått seg mot virkeligheten.

Selv 10 år etter at de digitale kontaktlistene overtok for skrivebordets stativ med arkivkort over kilder og kontakter, snakker amerikanerne fremdeles om the golden rolodex. Det er den korte listen over eksperter som alltid blir oppringt først og intervjuet oftest. Noen har klippekort i NRKs debattprogrammer mens Nordea Markets Thina Saltvedt, Swedbank First Securities Peter Hermanrud og Harald Magnus Andreassen, og Rystad Energys Jarand Rystad har diamantkort i finanspressen.

Nettavisen kaller Hermanrud en «finansguru», Hegnar.no kaller Rystad en «oljeguru». Som kjennere av hinduismen vil vite, har guruene nådd den høyeste grad av åndelig innsikt. Da er det litt beklemmende at deres budskap til oss vanlige troende ikke på noe vesentlig punkt avviker fra avisenes årlige narrespill om at «NÅ kommer sommeren!», «Nei, NÅ kommer den!», «Eller NÅ!!».