Kanskje er skiltingen en protest mot et forslag som ble avvist i 2012? Overingeniør i Inderøy kommune, Jarle E. Rennan, vet mer:

Hvor bor Northug?

Skiltet der det står «Petter Northugs vei» er svært forseggjort. Stroppene det henger i er riktignok ikke like forseggjorte og overingeniør Rennan spår at det raskt kan bli tatt av sørvesten. Rennan, som har hatt hovedansvaret for veiadresser i Inderøy kommune, kan fortelle at veien egentlig heter Framverranveien.

- Det er noen mosvikinger som har hatt det litt morsomt. Det er jo litt artig at de gjør det, det er jo den veien folk må kjøre om de skal til Petter. Og det er jo det alle spør om, hvor bor Northug, konstaterer Rennan.

Rennan kan fortelle at det faktisk har vært oppe et konkret forslag om Petter Northugs vei. Forslaget ble vurdert - og avvist.

Kom forslag om Northugs-vei

Det hadde seg slik at da Mosvik og Inderøy skulle slås sammen i 2012 til det som nå er nye Inderøy, manglet det mange veiadresser i gamle Mosvik. Det var da forslaget om Petter Northugs vei kom.

- Det avviste vi, sammen med andre løse ideer. Ifølge retningslinjene våre kan vi ikke ha navn på personer, i hvert fall ikke nålevende personer. Vi vet jo ikke hvordan det går med navn og rykte etter hvert i livet. Nå går det jo bra for Petter per dags dato, men like fullt, smiler Rennan.

Petter Northugs vei er ikke det eneste andre navnet denne spesielle Framverran-veien har hatt.

- Veien har vært i elendig forfatning og ble en tid kalt «Bedringens veg» . Det skiltet ble fjernet av Statens vegvesen. Veien har også gått under navnet «Rulleskiløype, tillatt for bilister». De er gode på tulleskilt i Mosvik, konstaterer ingeniøren.

Falunsvingen og Lahti

Rennan har ledet arbeidet med å lage adresser først i gamle Inderøy, så i Mosvik, som ble slått sammen. Den nye kommunen var allerede i 2012 komplett med adresser på alle veier.

Selv om Rennan og hans folk satte foten ned for Petter Northugs vei, har de tillatt skiinspirerte navn på veier til en ny hyttegrend der far Northug er en av eierne. I dette hyttefeltet skal veiene hete Falunsvingen, Lahti og andre skinavn.

- Så får vi litt ski på veiene våre også, sier han.

- Hvilket veinavn i Mosvik ble du mest fornøyd med?

- Mosvikstranda. Mange har Strandveien, men Mosvikstranda er fint.

- Du synes dette med veinavn er veldig artig?

- Ja, kjempeartig. Og det er så viktig med adresser for at folk skal finne frem når det skjer noe. Dessverre er ikke alle like flinke til å henge nummerskilt på husene sine, det får være dagens oppfordring, sier oppmålinsingeniøren.

Det var Trønder Avisa som omtalte saken om omdøpingen av fylkesvei 191 først.

Tidligere ordfører Per Vennes hadde delt et bilde av nyskiltet, men fryktet at Statens vegvesen fjerner det.

- En uskyldig spøk, slik jeg ser det. Men det er nesten så det burde fått henge, sa Vennes til t-a.no lørdag.

Forøvrig heter skistadion i Inderøy Petter Northug skistadion, så Northug-navnet er allerede i bruk. Men altså ikke som vegnavn.

foto
Det blir ingen båttur med det første for båteieren som har sin 16 fots Askeladd liggende til havn i Venneshamn i Mosvik. Foto: Leif Arne Holme