Tolv målestasjoner i Trøndelag har ikke fått nedbør på over 30 døgn.

Det betyr at den nedbørfattige vinteren i Trøndelag befinner seg på et historisk nivå. Flere steder har de siste dagene satt nye rekorder i lengste periode uten nedbør uansett årstid.

Gjør som 10 317 andre – følg VærAdressa på Facebook – landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Lengste tørke på 119 år

- På Østås i Hegra har det vært gjort nedbørmålinger siden 1895. Aldri noen gang tidligere er det målt en så lang sammenhengende nedbørfri periode som i år. I 1923 var det tørt mellom 7. februar og 8. mars. I år var siste dag med nedbør 11. januar, eller for 34 døgn siden, forteller klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Hitra - Sandstad, Frosta, Åfjord og Bessaker registrerte i dag tidlig sitt 35. døgn på rad uten nedbør. Prognosene for det neste døgnet er like tørre som de har vært siden begynnelsen av januar.

Også på Ørland, Værnes, Lenes i Hemne, Løksmyr på Melhus, Kotsøy, Tydal og Rennebu er det over 30 døgn siden det ble registrert målbar nedbør.

Selv om et flertall av målestasjonene i Trøndelag har registrert nedbør den siste måneden, er det med unntak av de sørøstlige delene av Sør-Trøndelag, svært små nedbørsummer det er snakk om. Trondheim - Voll har for eksempel målt 0,5 millimeter og Orkdal - Thamshavn og Steinkjer 0,8 millimeter.

Også før nedbøren i dagene 10. til 13. januar falt det meget lite nedbør i landsdelen. Trondheim - Voll med 11,5 millimeter nedbør hittil i 2014 er blant de mer fuktige målestasjonene i Trøndelag. Leinstrand har bare fått 1,7 millimeter på 45 døgn.

Trønderske tørkerekord fra 1972

Selv om det er satt en rekke lokale tørkerekorder de siste dagene er det fortsatt langt igjen til den trønderske tørkerekorden.

- Den ble satt ved målestasjonen Mjøen mellom 31. januar og 21. mars 1972, altså 51 dagers tørke. Dette er den lengste tørkeperioden klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt har dokumentert, sier Mamen.

Knusktørt. Tolv steder i Trøndelag har ikke fått nedbør på over 30 døgn. Foto: Grafikk: Inger Sakshaug