I begynnelsen av juni holdt krisekomiteen i Verdens helseorganisasjon (WHO) nok et møte. Fortsatt er beredskapen på høyeste nivå, fase 6, og WHO vil ikke navngi de 16 medlemmene av den rådgivende komiteen, skriver Aftenposten.no.

Hemmeligholdet har blitt kraftig kritisert. Det anerkjente tidsskriftet BMJ (British Medical Journal) publiserte nylig en artikkel om at flere av arkitektene bak pandemiberedskapen skal ha hatt oppdrag for legemiddelindustrien.

- Gikk i vranglås

Professor emeritus Lars R. Haaheim var tidligere leder for Influensasenteret i Bergen, og har selv gitt råd til WHO-ledelsen tidligere. Han har lite til overs for konspirasjonsteorier om legemiddelindustriens påvirkning, men tror heller det handler om personlige egenskaper.

– Det virker som om lederen og de rundt henne gikk i vranglås. De hadde slått voldsomt alarm, og ønsket nok ikke å innrømme feil, men ville heller gi inntrykk av at de hadde kontroll, sier Haaheim til Aftenposten.no.

Han mener WHO ved å oppgradere svineinfluensaen til en pandemi bidro til å skremme en hel verden, og presset unødig mange til å vaksinere seg.

– WHO hadde mye informasjon tilgjengelig som tilsa at svineinfluensaen ikke var så alvorlig at den måtte regnes som en pandemi, sier Haaheim.

Undrer seg over pandemialarm

Pandemien ble erklært av generaldirektør i WHO, Margaret Chan, 11. juni i fjor.

– På det tidspunktet visste WHOs ledelse at denne influensaen var relativ mild for de fleste, og flere studier hadde konkludert med at en stor del av de over 60 år var immune mot viruset, sier Haaheim.

Han mener det er en gåte at WHO ikke gikk ut og dementerte egne krisescenarier når de så hvordan viruset i realiteten opptrådte.

Også professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø undret seg over alarmklokken fra Genève. Han har selv mange års erfaring fra Centers for Disease Control and Prevention i USA. Da de første tilfellene ble meldt fra Mexico de siste dagene av april 2009, gikk han inn i de reelle tallene og fant ingen holdepunkter for at vi sto overfor en farlig influensa. Tvert om: Eksperten i utbruddsepidemiologi mente dette kunne bli mildere enn en vanlig influensa.

– Jeg mener de ikke hadde trengt å slå full alarm. Det ville vært veldig interessant å se hvem som sitter i den hemmelige krisekomiteen, og hvilke reelle tall de hadde som gjorde at de erklærte en pandemi av alvorligste grad, sier Olsvik.

Avviser kritikk

På tross av den massive kritikken hevder WHO at de ikke gjorde feil da de valgte å oppgradere influensaen til en pandemi.

– Ikke på noe tidspunkt hadde kommersielle interesser noe med min avgjørelse å gjøre, skriver generaldirektør Margareth Chan på WHOs nettsider.

Pressemedarbeider i WHO, Aphaluck Bhatiasevi, sier at pandemiavgjørelsen ble tatt på bakgrunn av en pandemiplan som ble laget uavhengig av svineinfluensaen. Den definerer en pandemi som et nytt og ukjent virus som sprer seg over landegrenser, og som flertallet av befolkningen ikke er immune mot.

– Det var den situasjonen vi sto ovenfor i juni 2009. At influensaen var mild ble ikke vurdert som god nok grunn til å ikke erklære pandemi, sier Bhatiasevi.

En uavhengig komité gransker nå WHOs håndtering av svineinfluensaen. De legger frem sin evaluering i mai neste år. Da vil også navnene på medlemmene av den hemmelige krisegruppen til WHO legges frem.

WHOs oppgradering av svineinfluensaen til pandemi skremte en hel verden. Foto: SCANPIX
WHO-direktør Margaret Chan erklærte pandemi 11. juni i fjor. Foto: SCANPIX