– Det er lenge siden noen har spurt meg om nødprevensjon. Jeg kan nesten ikke huske sist noen kom til meg fordi kondomet sprakk, eller de hadde glemt å ta p-pillen, sier Marte Walstad, lege ved Ranheim legesenter og leder i Sør-Trøndelag legeforening.

Første halvdel av 2014 ble det solgt 5295 pakker nødprevensjon i Trøndelags-fylkene. I fjor på samme tid ble solgt 6147 pakker. Dette ifølge beregninger gjort av Apotekerforeningen.

- Ikke så flaut

Walstad har ingen gode svar på hvorfor salget har sunket så mye, men har noen teorier.

– Det har blitt lettere å få tak i prevensjon, i tillegg har også blitt mindre tabu å snakke om seksualitet og prevensjon. Det er mye programmer på både radio og tv som informerer og diskuterer disse temaene. Det er mindre flaut å oppsøke leger, eller snakke med venner om prevensjon, forteller hun.

Annen prevensjon

I tillegg til en nedgang i salg av nødprevensjon har salget av andre prevensjonsmidler, som p-piller, økt med fem prosent på landsbasis. Walstad tror dette har en sammenheng med at unge jenter i dag er mer opplyst enn tidligere.

Jenter tar p-piller i dag for å ha kontroll på menstruasjon og smerter i forbindelse med dette. Når det i tillegg er gratis å dra til legen før du blir 16 år, og det finnes lavterskeltilbud som helsesøstre frem til du er 19 år, er det lett å få tak i prevensjon.

– Det handler om tilrettelegging av forebyggende tiltak. Det å ha lavterskeltilbud med god prevensjonsveiledning er helt nødvendig, sier Randi Fleischer, helsesøster ved Studentsamskipnaden i Trondheim.

Helsesøsteren tror også dagens karrierejag påvirker det økende salget av p-piller, og har inntrykk av at unge i dag tar ansvar for egen helse.

Sex er mindre tabu

Tre studievenninner i Trondheim har selv merket at det er mindre tabu å snakke om egen seksualitet og prevensjon. De er alle skeptiske til å bruke nødprevensjon, og vil heller være nøye med andre prevensjonsmidler.

Jeg hadde tvilt på at nødprevensjon hadde funket, sier Sara Engevold (30).

– Det er bra man har muligheten til å ta det, men jeg hadde vært nervøs for å bli gravid uansett, legger Tina Enger (21) til.

Jentene er enige med fagfolkene i mye, men mener derimot at unge jenter ofte er så usikre på seg selv at de unngår å snakke om prevensjon, selv om det er gratistilbud hos lege og helsesøstre.

Utdannelse viktig

– Jeg har hørt at de som er yngre enn oss ofte ikke bruker noen typer prevensjon. Jeg vet om to som ikke går på det. Hun ene hadde ikke råd, og hun andre reagerte hormonelt. De har begge barn nå, så de brukte nok ikke nødprevensjon heller, forteller Andrea Musum (22).

– Vi blir mer bevisste og opplyste jo eldre vi blir. Det blir mer naturlig å snakke om det. Det er ikke så mange unge mødre nå heller, det er vanligere å få barn når man er over 30 år, mener Sara.

– Det er mer press på å få en utdanning enn å få barn, legger Andrea til.