Onsdag kveld trakk Kristian Tonning Riise seg som Unge Høyre-leder. Begrunnelsen var at han har gjort ting i sin ungdomstid som han skulle ønske var ugjort. Han skriver i sitt Facebook-innlegg at det ikke er kommet varsler om ham, skriver Aftenposten.

Også generalsekretær i Unge Høyre, Maria Sanner, sa torsdag morgen at hun ikke kjente til konkrete varsler om Riise.

– Fikk vite at det var flere lignende episoder

Men fire nåværende og tidligere medlemmer i Unge Høyre sier til Aftenposten at det ble varslet om minst tre episoder med Riise. Kildene forteller at de varslet ved å gi skriftlig eller muntlig melding til ledere i organisasjonen.

– Det er ikke sant at det ikke er varsler på ham, sier en tidligere fylkesleder til Aftenposten.

Vedkommende reagerer sterkt på Riises beskrivelse på Facebook:

«Jeg vil understreke at det ikke foreligger noen varsler og at jeg aldri med vilje har forsøkt å oppføre meg ufint mot noen, men erkjenner at jeg ved flere anledninger har utvist for dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det», skrev Riise onsdag kveld.

Den tidligere fylkeslederen Aftenposten har snakket med, varslet selv om en alvorlig hendelse i 2014. Denne hendelsen og varslingen av den fant sted før Riise ble valgt til leder.

Aftenposten har vært i kontakt med Riise. Han ønsker ikke å uttale seg i forbindelse med denne saken.

Unge Høyre: En alvorlig svikt

– Etter at jeg hadde varslet Unge Høyre sentralt, ved daværende generalsekretær Christopher Wand, fikk jeg vite at det var flere lignende episoder med Riise i andre fylker, sier den tidligere fylkeslederen til Aftenposten.

Etter å ha blitt konfrontert med opplysningene i denne artikkelen svarer generalsekretær i Unge Høyre, Maria Sanner, følgende på epost.

– Disse sakene avslører en alvorlig svikt i hvordan Unge Høyre har håndtert slike saker. Jeg beklager at de ikke ble fulgt bedre opp. Jeg skal gjøre mitt ytterste for at dette ikke skal skje igjen og oppfordrer alle som mener de ikke fått god nok oppfølging til å ta kontakt med meg. Unge Høyre skal være et trygt sted å være.

Det har ikke lykkes Aftenposten å få kommentar fra Christopher Wand.

Gjenvalgt i 2016

Riise ble valgt til leder av Unge Høyre i 2014, uten motkandidater. Før valget skal ledelsen ha blitt informert om enkeltepisoder og generell adferd overfor unge jenter på fest.

Det opplyser tidligere medlemmer i Hedmark Unge Høyre og en tidligere fylkesleder i et annet fylke.

Tre kilder opplyser til Aftenposten at de i 2013 varslet Unge Høyre sentralt om det de opplevde som pågående og ubehagelig adferd fra Riises side.

Til tross for varslene ble Riise valgt som leder. Han ble også gjenvalgt som leder i 2016.

Riise har hatt verv i Unge Høyre siden han ble valgt som leder i Hedmark i 2008. Han ble valgt inn i sentralstyret i 2012.

Generalsekretær Maria Sanner i Unge Høyre. Foto: Signe Dons