På et improvisert podiet helt i enden av Kongens gate, sto ordføreren og vinket til barna idet de tok sine siste skritt i barnetoget for i år. Skal vi tro Ottervik var det alt annet enn trøtte ansikt og slitne bein som møtte dem.

– De er fantastiske og viser engasjement på nasjonaldagen. Jeg er imponert over oppslutningen. De fortjente virkelig et sånn flott vær etter at barna opplevde å bli gjennombløte i fjorårets tog.

– Blir aldri lei

På hennes venstre side sto en tilfreds leder for 17. mai-komiteen og vinket med flagget.

– Dagen har gått akkurat sånn som planlagt. Det er veldig mye folk i byen, samtidig som at ballongsalget går veldig bra. Også er det flott å se alle barna som er så fulle av engasjement. De smiler, roper hurra og synger. Dette toget blir bedre og bedre for hvert år, sier Rita Kumar.

Hun gleder seg blant annet over å se så mange jenter kledd i bunad, før hun trekker frem flere kreative bidrag fra skolene.

Etter at toget begynte gå, tok det rundt to timer før den siste skolen gjorde seg ferdig med runden, som nummer 51 i rekken. Bare morsomt, ifølge komitélederen.

– 17. mai er en dag du ikke blir lei av å se på barn som går i tog. Det er bare stas. Det var en del stans i toget, som kunne vært luket bort. Det er ikke så lenge til borgertoget skal gå, og vi må rekke og spise lunsj også.

Fjernt besøk

I anledning 17. mai, hadde Trondheims ferskeste vennskapsby tatt turen til bysentrum, blant annet for å overvære barnetoget.

– Dette er veldig likt slik vi feirer nasjonaldagen vår i Krakow. Vi har store, flotte og godt organiserte parader, sier ordfører Jacek Majchrowski.

– Hva med barnetog, er det også vanlig?

– Nei, vi har ikke barnetog slik som i Norge. Jeg synes det er en god idé å la barna være med å feire nasjonaldagen. Den 2. mai, dagen før nasjonaldagen, så har vi aktiviteter og lignende for barn.

De siste to dagene har vært preget av mye møtevirksomhet, hvor vennskapsbyen blant annet ønsker å trekke lærdom fra kollektivtrafikken i Trondheim. Derfor ble det et hyggelig avbrekk med kamp den 16. mai for den frelste RBK-supporteren.

Fremover blir det nasjonalfeiring og sightseeing, før ordføreren i Krakow forlater Norge til fordel for hjemlandet i morgen.

Ordfører i Krakow Jacek Majchrowski følte seg hjemme da han fikk se togene Trondheim hadde å by på 17. mai.