Den tiltalte erklærte seg ikke skyldig i noen av tiltalepunktene da rettsaken startet i Buskerud tingrett onsdag morgen. I sin frie forklaring sier han at dette har vært det mest krevende oppdraget han har stått i.

– Det var en ekstraordinær hendelse. Jeg har følt på at jeg ikke fikk tilstrekkelig støtte fra mine kolleger under pågripelsen, innleder tiltalte.

I første del av sin forklaring forteller politimannen om pågripelsesteknikker og maktmidler.

– Jeg er veldig høyt oppe i maktpyramiden i den pågripelsen her, konstaterer han.

– Føler meg forhåndsdømt

Det var en preget politimann som forklarte seg for retten onsdag formiddag. Mediedekningen av saken har gått hardt inn på ham. Beskjeden om at han var tiltalt i saken «slo ned som en bombe».

– Jeg har slitt med å gå på butikken. Jeg føler meg forhåndsdømt, sier tiltalte gråtkvalt.

– Jeg kvier meg fortsatt for å bevege meg ute blant folk. Jeg føler jeg går med en lapp i pannen hvor det står «dømt». Det har vært helt jævlig å stå i, fortsetter han.

Forklarer seg om hendelsesforløpet

Kevin Simensen ble lagt i bakken og slått gjentatte ganger med knyttet neve og batong. Han ble også sprayet med pepperspray. En overvåkingsvideo fra stedet viser at Simensen ble slått minst 21 ganger, ifølge Aftenpostens gjennomsyn. Deretter ble Kristian Teigen slått i låret med batong to ganger.

I tiltalen heter det at kroppskrenkelsene skal ha skjedd uten foranledning. Politimannen forklarer følgende under rettssaken om bakgrunnen til voldsutøvelsen:

Det er natt til søndag. Politimannen oppfatter fornærmede Simensen som beruset. Han ser at Simensen og en kamerat av ham følger etter en vekter.

– Jeg ser at vekteren drar fingeren over halsen sin, sier tiltalte.

Han forteller at han oppfatter det slik at Simensen og vennen hans kunne være involvert i trusler mot vekteren.

– Jeg oppfattet det da som at noe eskalerte.

– En helt utrolig motstand

Tiltalte sier at han ikke husker helt hva som skjedde deretter, og at dette er frusterende. Men på et tidspunkt la han ned Simensen i frykt for at han skulle unndra seg. Dette førte til at de begge havnet på bakken.

– Idet vi havnet på bakken, opplever jeg en helt utrolig motstand. Jeg husker ikke hva den motstanden gikk i, bare at det var for voldsomt for meg å håndtere.

– Jeg opplever at kollegene kommer skeivt og feil til i forhold til hendelsen, fortsetter han.

Tiltalte viser til det han har sett på videoen i ettertid og sier at han ser at Simensen gjorde et utfall mot halsen hans. Deretter tildelte tiltalte fornærmede «fryktelig mange slag», som han selv sier.

– Simensen kunne ha overgitt seg. Men han fortsatte å kjempe hele veien på tross av mine slag, sier tiltalte.

Verken slag eller pepperspray hadde noen effekt på fornærmede, ifølge tiltalte. Etter hvert valgte han derfor å slå fornærmede i hodet med batong. Politimannen reflekterte over at dette kunne føre til kraniebrudd og hjerneblødning.

– Det er farlig. Men i situasjonen var jeg så redd for å bli angrepet og skadet, at jeg ikke så noen annen utvei. Heller ikke slaget i hodet med et jernrør hadde noen som helst virkning på Simensens motstand, sier politimannen.

Dommer Trude Sørby Einersen under rettssaken i Buskerud tingrett på Kongsberg. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Angstanfall og panikk

Under tiltaltes forklaring ser fornærmede Kevin Simensen konsekvent vekk. Han og kameraten, fornærmede Kristian Teigen, vil snart fortelle sin versjon av hendelsen.

I april i år fortalte Simensen til Aftenposten at hendelsen har gitt ham angstanfall og panikk.

– Det har gitt meg veldig mange uventede utfordringer i hverdagen, sa han.

Også Teigen uttalte seg til Aftenposten om det som skjedde:

– Vi sitter bare igjen med masse spørsmål og usikkerhet rundt makten politiet har. At de som skal ta vare på oss, kan gjøre noe sånt.

Tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden, viste frem våpen i retten. Foto: Aksel B. Lindberg

Viste frem våpen

– Utøvelsen av makt kan fremstå som brutalt, og er i mange tilfeller brutalt, samtidig som det er nødvendig, sa Elden i sin innledning.

Deretter viste han frem en kniv og et slagvåpen som fornærmede Simensen skal ha hatt på seg under hendelsen. Forsvareren sier han stusser over at tiltalebeslutningen slår fast at voldsutøvelsen «skjedde uten foranledning».

Ifølge Elden må retten ta stilling til tre forhold:

  1. Fornærmede ble lagt i bakken. Hvorfor ble han det?

  2. Tiltalte slo. Hvorfor gjorde han det?

  3. Tiltalte brukte pepperspray. Hvorfor gjorde han det?

Forsvarerne kommer til å legge ned påstand om full frifinnelse.

Slik så Kristian Pablo Teigens venstre lår ut etter å ha blitt slått med batong. Foto: Privat