- Litt over 100 000 nordmenn er til nå smittet av influensaen, og det totale bildet gjør at vi heller i retning av allmenn vaksinasjon. Men det skal vi endelig konkludere med i morgen, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Hittil er vaksine kun anbefalt til personer i risikogruppene, men de relativt sett mange dødsfallene i Norge, samt rapporter om hvor stor andel av dem som ble alvorlig syke som i utgangspunktet var helt friske, gjør at anbefalingen trolig endres.

Frykter 500 døde

Helsedirektoratet frykter at så mange som 500 personer vil dø uten en nasjonal vaksinemobilisering. På en nasjonal beredskapskonferanse for helse- og sosialsektoren i Tromsø onsdag konstaterte assisterende direktør i Helsetilsynet, Bjørn Guldvog, at hovedbølgen av svineinfluensa er på vei.

Med åtte døde av svineinfluensa topper Norge statistikken i Norden, men tallene er ennå såpass lave at forklaringen kan være rene tilfeldigheter. To av de døde hadde ingen risikobakgrunn, og for en av dem er bakgrunnen ukjent.

1 975 tilfeller

Folkehelseinstituttet rapporterte onsdag at det så langt er påvist 1 975 tilfeller av svineinfluensa her i landet, 213 flere enn i forrige uke.

Av de smittede er 228 barn under ti år. Omkring halvparten av de smittede er mellom 20 og 50 år gamle, og det er like mange kvinner som menn som er smittet.

Til sammen har det til nå vært 101 innleggelser i sykehus som følge av svineinfluensa i Norge.

Folkehelseinstituttet tar fredag stilling til om de vil anbefale almenn vaksinasjon mot svineinfluensaen. Foto: SCANPIX