- Jeg har nettopp utført en operasjon på vegne av Knights Templar.

Dette sa Anders Behring Breivik i sin andre samtale til politiet, fra Utøya 22. juli. Deretter fortsatte han å skyte unge AUF-ere.

Onsdag fortalte politioverbetjent Vidar Sæther fra Kripos retten om etterforskningen av organisasjonen Knights Templar. Aktor Svein Holden sa allerede i sitt innledningsforedrag 16. april at påtalemyndigheten ikke mener organisasjonen eksisterte.

- Lite sannsynlig

I kompendiet skrev Breivik at grunnlaget for å opprette organisasjonen, var NATO-bombingen av Serbia som Norge bidro til. Mens bombene falt over Beograd i 1999 var Breivik på kurs i regi av Fremskrittspartiet, et parti som støttet NATO.

Han skrev også at lederen av en gruppe serbiske kulturkonservative insisterte på hans kandidatur til organisasjonen som skulle opprettes. Breivik hevdet at han møtte en serbisk krigsforbryter i Liberia før han deltok på etableringsmøtet for Knights Templar i London 1. mai 2002 og at han senere var i møter to møter i Baltikum. Han har forklart at det ble foretatt en grundig bakgrunnssjekk av ham i 2002, for å sørge for at han oppfylte kravene til organisasjonen.

For å underbygge oppfatningen om at det er usannsynlig at Breivik kunne ha blitt rekruttert til en hemmelig, militant organisasjon med bånd til Serbia, la politioverbetjent Sæther frem følgende oversikt over hvem den 23 år gamle Anders Behring Breivik var i 2002:

  • Han jobbet som telefonselger

  • Hadde sluttet på videregående uten artium

  • Startet 3 firmaer som gikk med underskudd

  • Gjennomførte ikke militærtjeneste

  • Satt med tre politiske verv i Frp, som aktivt støttet NATO

  • Var bøtelagt for tagging i 1995 og fikk en betinget dom for fyllekjøring i 1997

Politioverbetjenten viste også til flere selvmotsigelser i forhold til det uttalte synet på bombingen og handlingene hans på denne tiden. Innlegg presentert fra FpUs debattforum, underbygger også selvmotsigelsene. Breivik smilte ved flere anledninger mens dette blir lest opp.

- At Natos bombing skulle være dråpen som får begeret til å flyte over finner vi lite sannsynlig. Dersom det var en bakgrunnssjekk ville også hans politiske aktivitet ikke vært til hans fordel i forhold til å bli valgt ut, sier Sæther.

Sendte 40 000 til Liberia

Mens han forberedte seg på å reise til det angivelige møtet med krigsforbryteren som skulle bli utslagsgivende for deltakelsen på stiftelsesmøtet i Knights Templar, ringte Breivik rundt til 12 gullsmeder i Oslo og en diamantforretning i London.

Bevismaterialet for ringerunden ble lagt frem i retten av politioverbetjent Vidar Sæther.

Deretter tar Breivik fly til Elfenbenskysten 16. april 2002. Noen dager senere tar han seg inn i Liberia. Han har selv hevdet at han deltok i et treningsopplegg i landet.

- Vi vet lite om hva han gjorde der. Vi har ingen objektive beviser fra perioden, sa Sæther.

Breivik reiser videre til London 30. april hvor etableringsmøtet skal ha skjedd. Politiet har en kvittering fra flyreisen. I den engelske hovedstaden har etterforskningen påvist to kvitteringer 3. mai fra serveringssteder. Senere samme kveld er politiet sikre på at han er tilbake i Oslo etter fire dager i London.

De neste ukene kjøper Breivik et spektroskop fra USA og ringer diamantforhandlere. I slutten av mai ringte Breivik til en liberisk borger ved navn Alpha Kallon. Få dager senere overførte Breivik cirka 4000 kroner til denne mannen. En liten uke senere sender han nye 34 600 kroner til Alpha Kallon.

- Vi har en kopi av hans pass. Men vi vet ikke hva han driver med. Han skal befinne seg i USA, sier Sæther.

Politioverbetjenten viste til at Breivik brukte store deler av de pengene han hadde på Liberia turen. Ut av kontoen hans gikk det 114 652 kroner i denne perioden. 30 665 kroner ble satt inn igjen. Disse bevisene mener politiet betyr at Breiviks påståtte organisasjon, Knights Templar, ikke eksisterer.

- Vår klare oppfatning er at reisen til Liberia og London var å tjene penger på diamanter.

Hvitvasket penger i Baltikum

I 2004 reiste Breivik til Litauen og Estland i januar og april. Han var i landene i mindre enn et døgn og har hevdet at også dette var et møte med militante nasjonalister. Politibevisene avviste dette.

Både i Vilnius og i Riga opprettet han to konti og løste inn to sjekker på 20 000 USD hver.

- Disse sjekkene er hvitvasking av penger som stammer fra selskapet han hadde som solgte falske vitnemål, sier politioverbetjent Vidar Sæther.

Breiviks manifest, Knights Templar og utenlandsreisene var tema i retten onsdag. Foto: SCANPIX