Hvem sier at du trenger tradisjonell TV for å nyte påskekrim. Med strømmetjenester som Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Amazon Prime kan du like gjerne se flere timer med påskekrim enn det er timer i påska. Og med 4G-dekningen stadig bedre er det nå ingen hindringer som stopper deg fra å fråtse i alt fra Sherlock til Broadchurch selv om du befinner deg langt på vidda ( bokstavelig talt).

Men enten du går for en avslappet påske hjemme i sofaen eller en mer aktiv feiring på en hytte eller et høyfjellshotel, så er påskekrim en vesentlig del av den norske påsken. Vi har samlet et knippe av det vi mener er det absolutt beste strømmetjeneste har å by på. Selvsagt innenfor den sjangeren vi nordmenn elsker å sette merkelappen «påskekrim» på.

NETFLIX

Ingen tvil. Netflix har et utvalg og en bredde som de andre strømmetjenestene bare kan drømme om. Men der det finnes hummer, finnes det også kanari. Derfor har vi trålet hele Netflix sin innholdsbase of funnet frem til det beste av det beste.

Collateral

Rykende fersk britisk krim av den klassiske sorten. Denne britiske miniserien på kun fire timelange episoder burde være perfekt for avnytelse på en stille påskedag. Et pizzabud i London blir skutt ned og høygravide etterforsker Kip Glaspie (  Cary Mulligan) får saken. Det er sjelden vi ser britiske krim-serier med så høyt tempo og så my nerve som her. Anbefales på det sterkeste.

Retribution ( One of Us)

Nok en britisk miniserie på fire episoder. Her er det en skitten familiehemmelighet på det skotske høylandet som står i sentrum. Strålende skuespill og et manus som får deg til å sitte på kanten av stolen.

Dark

Denne får vi liksom ikke anbefalt nok. Dark er noe så uvanlig som en tysk serie i samme stil som Stranger Things. Men la ikke den uvante nasjonaliteten til serien skremme deg vekk. Dark har alle de indegriensene som har gjort bøkene til Dan Brown til mega-suksesser. Vi lover at du aldri har sett en mer neglebitende og underholdende serie enn dette. Bedre enn Stranger Things? Så absolutt, mener vi.

Mindhunter

Den beste Netflix-serien fra 2017? Ja, så absolutt mener vi. Mindhunter er fortellingen om to agenter fra FBI som på tampen av 1970-tallet begynte å ta i bruk psykologi for å forstå hvordan sinnet til en seriemorder fungerer. En langsom, nesten meditativ serie som av og til nesten eksploderer i spenning. Og Cameron Britton i rollen som den to meter høye  Ed Kemper er den skumleste seriemorderen du noensinne har sett på film eller TV.

Alias Grace

Skal du bare se èn serie denne påsken på Netflix så se Alias Grace. Minst like bra som The Handmaid's Tale. Denne er også basert på en bok av Margaret Atwood, men har fått mindre blest enn HBO-serien. Den amerikanske legen Simon Jordan ankommer Canada for å studere psyken til tjenestepiken Grace Marks som er dømt for mord. Psykologiske spenningsserier blir ikke bedre enn dette.

Manhunt: Unabomber

Denne serien har kommet litt i skyggen av Mindhunter på grunn av det likelydende navnet. Men historien om brevbomberen Theodore Kaczynski er vel verdt å bruke påsken på. Her får du en amerikank serieproduksjon fra øverste hylle. Lidderlig spennende og på toppen av det hele er historien sann. Og Sam Worthington ( fra Avatar) gjør kanskje sin livs beste rolle i denne serien.

Kriminalinspektør Foyle

Men om du synes påsken er bortkastet uten minst èn erke-britisk krimserie å ty til så vit at Netflix har hele syv sesonger med Kriminalinspektør Foyle på lager. Denne serien har gått sin seiersgang på NRK i en årrekke og har med årene blitt en like folkekjær serie som Agatha Cristies Poirot. Starter du på episode 1 nå så rekker du kanskje å se ferdig siste episode i sesong 7 til påsken er over.

Peaky Blinders

Til slutt i Netflix-oppsummeringen vår så må vi bare nevne Peaky Blinders. Denne britiske serien om forbryter-familien Shelby i mellomkrigstidens Birmingham er noe av det beste som britisk TV noensinne har laget. En slags «Sopranos» med britisk bakteppe, om du vil. Og her kryr det av kjente navn som Tom Hardy, Cillian Murpy, Sam Neil, Adrien Brody, Aidan Gillen og Paul Anderson. Denne kan du også se på C More.

HBO Nordic

Trust

Denne må ikke forveksles med filmen All the Money in the World som tar for seg de samme begivenhetene. Trust er TV-serien om kidnappingen av arvingen til Getty-dynastiet i Roma i 1973. Første episode sendes 26. mars. Regissert av Danny Doyle og med navn som Donald Sutherland, Brendan Fraser og Hilary Swank på rollelisten. Dette er en av HBO sine største satsninger på en god stund.

The Disapperance

En knall-god krimserie som liksom bare har druknet hos HBO Nordic. Med bare seks episoder er dette en miniserie du godt kan gjøre deg ferdig med på èn kveld. The Disappearance er en dramaserie i seks deler som skildrer den uforklarlige forsvinningen til tiåringen Anthony Sullivan og hvordan det påvirker familien. Når Anthony plutselig forsvinner under en skattejakt på bursdagen sin, blir familien stadig mer engstelige og desperate etter som tiden går.

Mosaic

Seks episoder av mesterregissøren Steven Soderbergh. En slags puslespill der rekkefølgen på handlingene er snudd opp ned og blandet. Strålende skuespillere og et manus som får deg til å undre hva du nettopp så lenge etter at siste episode er ferdig.

The Gardens of Bronze

Lyst til å se noe utenom det vanlige? Denne argentinske serien i åtte deler burde da passe perfekt. Et forsvinningsmysterium av den typen du sjelden ser fra USA. Et lite barn forsvinner midt på lyse dagen i Buenos Aires og det blir opp til foreldrene å finne det igjen da politiet ikke bare stritter imot, men også oppfører seg mistenkelig likegyldig til saken. Anbefales på det varmeste.

Amazon Prime Video

Sneaky Pete

Utvalget hos norske Amazon Prime er fortsatt det dårligste av alle strømmetjenestene, men det finnes gull blant alle gråsteinene. Og serien Sneaky Pete er en av de som skinner sterkest. Dette er en klassisk svindler-historie med Giovanni Ribsi i hovedrollen ( han som spilte broren til Phoebe i Friends). Morsom, spennende og med en nerve som aldri slipper taket.

McMafia

Det tåpelig navnet til tross så er dette en serie som oser av kvalitet. Den er også den eneste erke-britiske serien vi var i stand til å finne på Amazon Prime. James Norton spiller den russisk-britiske foretningsmannen som langsomt blir sugd inn i et spill der russisk mafia spiller en rolle. Nydelig filmet og med et temp som får selv en skilpadde til å framstå som en maratonløper. Men la ikke det avskrekke deg. Dette er BBC-kvalitet fra første sekund.

Viaplay

Counterparts

Om du er så heldig å ha et abonnement på Viaplay så MÅ du bare se denne serien. J.K. Simmons er strålende i dobbeltrollen som Howard Silk. Er Counterparts en krimserie? En sci-fi -serie? En thriller-serie? En spion-serie? Den er alt dette og mer til. I 1987 under den kalde krigen skjedde det noe som laget en parallel versjon av vår verden der nesten alt er nøyaktig likt «vår» verden.  Men noe skjedde i den «andre» verden og langsomt begynte de to virkeligheten å skli fra hverandre. Om du elsker kald krig -thrillere, Tom Clancy eller John LeCarre så er Counterparts som skreddersydd for deg.

C More

Tin Star

Sørgelig oversett da den gikk på TV. Tin Star plasserer den britiske politimannen Jim Worth ( Tim Roth) som politisjef i den lille kanadiske byen Little Big Bear. Et multinasjonalt oljeselskap begynner å sprenge fjell i nærheten og helvet bryter løs når konflikter mellom en lokal MC-klubb og oljearbeiderne eskalerer. Herfra og ut blir alt så mye mørkere og mer skremmende. Tenk David Lynch møter Quentin Tarantino.

Cardinal

Canadisk krimserie som legger seg tett opptil Nordic Noir -sjangeren som bl.a Jo Nesbø er vår fremste eksponent for. Mørkt, kaldt og dyster, men også med en spenningskurve som stiger så langsomt at du nesten ikke legger merke til det. Og plutselig er du hekta.