Som tidligere år blir det kommunalt familiefyrverkeri klokken 19 og festfyrverkeri ved midnatt. Før familiefyrverkeriet tenner ordfører Rita Ottervik varden ved Festningen klokken 18.30.

I fjor ble begge fyrverkeriene avlyst på grunn av for sterk vind. – Selv om varslene fortsatt er litt usikre, håper vi årets oppskyting går som planlagt, sier Stine Sandbakk fra pyrogruppen Eksplosiv.

Ferskeste prognose: Rolige vindforhold

Etter alt å dømme blir håpet hennes oppfylt. De ferskeste prognosene fra Meteorologisk institutt viser at den sterke vinden som er meldt i Trøndelag i nyttårshelgen ser ut til å ta en pause akkurat i de timene de to fyrverkeriene finner sted.

- Det blir kraftig vind første del av nyttårsaften og fra natt til 1. nyttårsdag, men lørdag kveld ser det ut til å bli forholdsvis rolige vindforhold, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet.

Dersom vindprognosen stemmer, er det eneste som kan legge en demper på årets nyttårsfyrverkeri sludd – og snøbyger. Det er meldt opphold under familiefyrverkeriet, og bygevær rundt midnatt.

Det er fjerde år på rad at Trondheim kommune har overtall ansvaret for byens nyttårsfyrverkeri til pyrogruppen Eksplosiv.

Seks av de 13 medlemmene av gruppen skal være til stede på Kristiansten festning lørdag.

300 fyrverkerieffekter

Planleggingen av de to oppskytingen er ferdig for lenge siden. -Familiefyrverkeriet, som har omtrent 100 raketter og lysbomber vil vare i rundt fem minutter, mens oppskytingen ved midnatt, som har 200 effekter, vil vare det dobbelte, forteller Sandbakk.

Oppskytingen følger en fast regi slik at fyrverkeriet bygger seg opp mot en finale med de mest lysstyrke og spennende effektene helt til slutt. Hver enkelt av medlemmene i pyrogruppen har sørget for å få med det fyrverkeriet de synes er flottest.

- Min favoritt er brokader med gullglitter som dekker hele synsranden. Det er et utrolig vakkert syn når glitteret funkler på himmelen, sier Sandbakk.

Pyrogruppen møtes tidlig på ettermiddagen for å sperre av oppskytningsområdet ved parkeringsplassen ved Festningen og gjøre alt klart til de to oppskytningene.

Trådløs avfyring

Oppskytingen av fyrverkeriet, som er importert fra Kina, styres fra et kontrollpanel. Avfyringen, som styres av en ansvarlig pyrotekniker og en assistent, skjer trådløst. Med noen sekunders mellomrom fyres fyrverkerieffektene av ved at det trykkes på en knapp på en panelet.

- Det gjelder å være topp konsentrert slik at avfyringen skjer helt etter tidsskjemaet. Fyrverkeriet er koblet sammen på en slik måte at det er mulig å bryte av på meget kort varsel dersom det skulle oppstå en farlig situasjon, forklarer NTNU-studenten fra Trondheim.

Hovedingrediensen i festfyrverkeriet lørdag kveld er luftbomber og effektbatterier. Bombene består av en kule- eller sylinderformet beholder fylt med pyrotekniske effekter som blir skutt opp i luften fra et rør av en svartkruttladning. Samtidig tennes en tidslunte som igjen tenner en sprengladning i sentrum av bomben, slik at den sprenges på himmelen og sprer effektene. Effektbatteriene er enheter som skyter ut fyrverkeri fra mange sammenkoblede rør.

Kostnad: 100 000 kroner

De to fyrverkeriene koster totalt i overkant av 100 000 kroner. – Vi stiller opp gratis for Trondheim kommune. Vi gjør dette fordi vi synes det er morsomt. Jeg har vært fascinert av fyrverkeri helt siden jeg var liten, og jeg var ikke i tvil om at jeg ville bli med i pyrogruppen Eksplosiv da jeg fikk tilbud om å søke medlemskap da jeg begynte kjemistudiene, sier Sandbakk, som er med for tredje gang.

Trondheim kommune legger stor vekt på sikkerheten rundt arrangementet. Representanter fra politiet, brannvesenet, kommunen og pyrogruppen deler på ansvaret under fyrverkeriet. – Vi har hatt flere møter siden i sommer og fordelt ansvaret. Det viktigste er at vi får et flott fyrverkeri og at folk er fornøyd, sier ingeniør Odd Arne Nilsen i Trondheim bydrift.

Utvidet forbudssone

I 2015 var første år det ble innført en utvidet forbudssone for bruk av fyrverkeri i Trondheim. – Ut fra rapporter vi har fått inn kan det tyde på at den nye forbudssonen ikke var godt nok kjent. Vi legger opp til en strengere håndheving i år, sier branningeniør Arild Hermansen i Trøndelag brann – og redningstjeneste.