I en kronikk i Adresseavisen ber en AUF-forelder innstendig Arbeiderpartiet og AUF om å ta en gjennomgang av holdninger og kultur i organisasjonen.

Tidligere i år politianmeldte en AUF-jente i Trøndelag en ung mann med sentrale tillitsverv både i Ap og AUF. Hun som anmeldte saken, var under 18 år. Også en annen ung mann og ung kvinne fra AUF-miljøet var involverte i hendelsen. Også denne mannen ble anmeldt av den førstnevnte AUF-jenta. Hendelsen skjedde «i tilknytning» til et AUF-arrangement, ifølge Ap. Kort tid etter at anmeldelsen kom, konkluderte politiet:

- Jeg vurderte at det som fremkom i saken, ikke rammes av straffelovens bestemmelse av voldtekt, sier en politiadvokat i Trøndelag politidistrikt.

Adresseavisen har vært i kontakt med alle de fire involverte. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

- Uakseptabelt og alvorlig

Det fremkommer i interne e-poster at partiet tok hendelsen meget alvorlig. Assisterende partisekretær i Ap, Kristine N. Kallset, skrev til involverte foreldre etter at saken ble henlagt. E-posten ble sendt med kopi til Ap-nestleder Trond Giske:

«Det var en alvorlig hendelse – noe som ikke skal skje i tilknytning til arrangementer i AUF eller Arbeiderpartiet. At vi ser på det som skjedde som et uakseptabelt og alvorlig tillitsbrudd, er blitt svært klart formidlet både fra AUF og fra partiet lokalt til de involverte,» står det i e-posten som Adresseavisen har fått tilgang til.

Overfor Adresseavisen utdyper Kallset ved partikontoret i Oslo hva hun mente med «alvorlig tillitsbrudd»:

- Uavhengig av hva som står i norske lover, så har involverte et stort ansvar for å tenke på symmetri når det gjelder for eksempel alder og posisjoner. I denne saken er det gjort svært dårlige slike vurderinger. Generelt er det slik i politikken at jo mer makt og høyere posisjoner du har, jo større ansvar har du for å tenke veldig nøye igjennom hva du gjør, sier assisterende partisekretær Kallset.

Alvorlig: I tilknytning til et AUF-arrangementet ble det drukket alkohol, og etterpå anmeldte ei jente to unge menn for voldtekt. Saken ble henlagt. Assisterende partisekretær i Ap, Kristine N. Kallset kaller hendelsen alvorlig, men den får ingen konsekvenser for de involverte.

- Ingen formell reaksjon

I en kronikk i dagens Adresseavisen tar en AUF-forelder opp saken. Vedkommende henviser til e-posten fra partikontoret, og skriver:

«Saken oppfattes altså som svært alvorlig, men Ap både sentralt og lokalt støtter AUF-ledelsen på at det ikke kan gis noen formell reaksjon mot mennene. De mener disse mennene kan fortsette i organisasjonen, til tross for jentenes og flere AUF-foreldres protester. (…) Det er ikke dokumentert at det har funnet sted et lovbrudd, og dermed kan det ikke reageres,» skriver forelderen.

En annen AUF-forelder, som Adresseavisen har kontaktet, sier:

- Jeg tenker på signaleffekten, sier forelderen, som mener foreldrene og AUF-medlemmene burde vært informert om saken. Hun mener anonymisert informasjon der det er tydelig hvilke holdninger AUF ønsker å formidle, burde vært gitt.

- Hvis dette hadde skjedd i et idrettslag, så hadde man sannsynligvis gått ut med informasjon til foreldrene om hvordan man håndterte saken. Jeg opplever det som useriøst og bekymringsverdig når vi ikke får informasjon, sier forelderen.

Forelderen understreker at det er organisasjonskulturen vedkommende uttaler seg om, ikke enkeltpersoner.

- Forstår foreldrene

Kallset sier hun har stor forståelse for at foreldrene reagerer.

- Du skriver til foreldrene at du har «tillit til at AUF håndterer denne vanskelige saken». Kan dere ha det når foreldre er såpass misfornøyde?

- Ja, det kan jeg. Dette er en forferdelig vanskelig sak med mange ulike meninger, ståsteder og historier. Jeg skulle ønske foreldrene ikke følte det slik, men som mor har jeg stor forståelse for det.

- Foreldrene lurer på hvorfor saken ikke har fått flere konsekvenser?

- Jeg mener de lokalt har håndtert saken i tråd med våre retningslinjer. Det hadde vært lettere dersom man kunne vært åpen om hele prosessen bak dette, men vi må ivareta de involverte og vil ikke bidra til identifisering, sier Kallset.

- Forholder oss til rettssystemet

Lederen for det aktuelle lokallaget skriver i e-post at hun - av hensyn til de involverte og mulig identifisering - ikke vil kommentere enkeltsaker. Hun svarer generelt:

«Arbeiderpartiet har klare retningslinjer mot seksuell trakassering som følges i alle saker. Retningslinjene er tydelig på at vi anbefaler anmeldelse dersom man mener at man er utsatt for noe straffbart. Retningslinjene sier videre at alle involverte skal ivaretas. Arbeiderpartiet er en politisk organisasjon. Vi etterforsker ikke, og har ikke egne straffesanksjoner, men forholder oss til det norske rettssystemet,» skriver lokallagslederen.

Adresseavisen har stilt generalsekretær Renate Tårnes i AUF en rekke spørsmål om saken. Hun ønsker ikke kommentere den konkrete saken av hensyn til de involverte. Hun kommenterer derfor på generelt grunnlag om hvordan de håndterer saker om påstander om seksuelle overgrep, som også har vært tilfelle i denne saken.

«AUF tar saker der det er påstander om seksuelle overgrep svært alvorlig. I tråd med våre retningslinjer skal generalsekretær reise til det aktuelle stedet så fort vedkommende blir gjort kjent med hva som skal ha skjedd, for å tilby støtte til våre medlemmer som er involvert og de som er tett på saken. Det viktigste for oss i slike saker er å være til stede for de involverte partene slik at de blir ivaretatt og fulgt opp på best mulig måte,» skriver Tårnes i en e-post.

Hun sier at de oppfordrer til at saker anmeldes.

«Det er viktig at politiet står for etterforskningen av slike saker, og avgjør om det har skjedd noe straffbart eller ikke. Vår oppgave er å håndtere denne saken i tråd med våre retningslinjer, samtidig som vi er opptatt av at de involverte får en tett oppfølging av de rette instansene.»

Generalsekretær: - AUF skal være en trygg organisasjon, også for de under 18, sier generalsekretær Renate Tårnes i AUF.

Alkoholforbud

AUF-arrangementer skal være rus- og alkoholfrie: «Vi tar det svært alvorlig dersom noe slikt finner sted fordi dette er vedtektsfestet. AUF skal være en trygg organisasjon for alle også folk under 18-år og derfor praktiserer vi dette forbudet svært strengt i vår organisasjon,» skriver Tårnes.

Hun kommenterer reaksjonen til foreldrene slik:

«Dersom vi kunne vært åpen om hele prosessen skulle jeg kommentert dette ytterligere, men vi er lydhøre på tilbakemeldinger som kommer. Å ha en tett dialog med våre involverte medlemmer og ta hensyn til de i vår organisasjon er det viktigste for oss i tiden etter at en slik sak formelt sett er avsluttet hos politiet.»