- Man blir helt rørt av så mange melder seg og vil bidra til å få slutt på brannene, sier kommunalråd Anders Häggqvist i Härjedalen.

Han skryter voldsom av den enorme frivilligeinnsatsen for å stoppe skogbrannene. I skogskommunen Härjedalen alene har 700 personer registrert seg hos Frivilliga Ressursgruppen, som koordinerer frivillige-arbeidet, forteller Eva-Lotta Lundin, som er ansvarlig for organiseringen i kommunen.

Bildegalleri: Her kan du se flere bilder fra kampen mot skogbrannene i Sverige

De har også lister over folk som kan stille med skogbruksutstyr, gravemaskiner landbruksredskap, atv-er og annet som kan være nyttig i slukkingsarbeidet. Mange har også meldt inn at de kan bidra med sengeplasser til evakuerte eller brannmannskaper.

foto

Enorm jobb gjenstår

Fredag ble det klart at det nå legges planer for slukkingsarbeid i minst ni dager fremover bare i Härjedalen.

- Vi kommer til å ha behov av mange når vi kommer til etterslukking av brannene, men akkurat i dag har vi ikke behov for så mange ute i terrenget her. Vi har femten personer ute, omtrent like mange her inne, sier Lundin.

Rundt henne jobber staben med å holde register oppdatert og formidle utstyr, mat og drikke ut til brannområdene.

- I dag kan det for eksempel være behov for skogbruksmaskiner, eller gravemaskiner for å lage branngater i terrenget Dersom de melder inn behov for det ute fra skogbrann-områdene, så fikser vi det, sier Lundin.

Får enorme mengder mat

I garasjehallen noen meter unna står et berg med bruskasser og tørrmat. En kjølekontainer utenfor inneholder enda mer matvarer.

Det er både innkjøpte varer og mat som folk har kommet med for å støtte opp om slukkingsarbeidet. Flere brannfolk Adresseavisen har snakket med forteller om en helt enorm støtte der folk stadig dukker opp med poser med mat og drikke, for å sørge for at de har godt med forsyninger.

- Vi sørger for at det kommer ut til de som er i felten, sier Lundin.

foto

Har sovet seks timer siden tirsdag

I likhet med mange andre av de som har jobbet med å bekjempe brannene har mange frivillige rundt om i Sverige hatt lange dager – og netter.

Lundin selv har bare sovet seks timer siden tirsdag morgen.

- Men akkurat nå er jeg jo uthvilt. Jeg sov nylig fire timer før jeg kom tilbake på jobb, sier Lundin.

Fire enorme skogbranner i Sverige vurdert som umulige å slukke

Jämtland; klokken. 15.00, fredag 20. juli:Fire enorme skogbranner i Sverige vurdert som umulige å slukkeFire av de drøyt 40 skogbrannene som raser i Sverige, blir vurdert som så omfattende at de er umulige å slukke, melder NTB. Strategien er heller å begrense dem.

Marcus Årskog, talsmann for beredskapsmyndighetenes spesialavdeling for skogbranner, sier at man nå har gitt opp å slukke fire av brannene og heller setter alt inn på å hindre at de når byer og andre bebodde områder.

foto
Slukningsarbeid i en skog i Sörvåge utenfor Örnsköldsvik, der statsminister Stefan Löfven har hytte. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix

De fire alvorligste brannene er å finne i Jämtland, Gävleborg, Dalarna og Örnsköldsvik. som alle har store skogområder. Totalt er mellom 300 og 500 personer evakuert fra sine hjem.

Det totale antallet branner forandrer seg hele tiden, men ved lunsjtid fredag mente brann- og redningsmyndighetene (MSB) at det brenner på et 40-tall steder rundt om i landet. Flere tusen personer sliter i den intense heten med å slukke eller begrense flammene.

Et stort antall vannbombefly fra en rekke EU-land er satt inn i slukningsarbeidet. Calalina-flyene suppleres av helikoptre, blant annet ti fra Norge. Redningssjef Robert Strid sier etter et stabsmøte at slukningsarbeidet går inn i kritiske timer og at situasjonen kan forverre seg ytterligere utover kvelden.

Håper på regn

Sveg; klokken 12.30, fredag 20. juli:

- Værsituasjonen har så langt i dag vært gunstig med liten vind, noe som gir mindre spredning, sier stasjonssjef for Räddningstjänsten i Sveg, Roger Ohlsson under en pressekonferanse like etter lunsj fredag .

Bildegalleri: Her kan du se flere bilder fra kampen mot skogbrannene i Sverige

Natt til fredag kom det nedbør i området rundt Sveg, men det var langtfra nok til å stoppe flammene.

- Vi håper på regn i ettermiddag . Det er meldt regn i Sør-Härjedalen så vi håper også å få litt i andre områder, sier stasjonssjef Ohlsson.

Pressekonferanse på brannstasjonen i Sveg om status for situasjonen i området:

 • Vindsituasjonen har frem til lunsj vært gunstig, med mindre spredning. Men temperaturen er igjen på vei oppover.

 • Det foregår en stor innsats for å få slukket de to skogbrannene i Bräcke. Totalt 9 helikopter og en stor styrke på marken forsøker å få bukt med brannene.

 • Den største brannen er i området Ljusdal, Karböle, der flere bygder, blant annet Huskjölen, er evakuert. Totalt er det anslått at 100 000 mål skog anslås ha gått med i brannen. Hele området er avstengt.

 • I Fågelsjö-området i Härjedalen kjemper femti mann på bakken og fire helikopter mot flammen.

 • I Storbratten-området i Härjedalen jobber tre helikopter og 30 personer på bakken med slukkingsarbeidet.

 • Brannen i Berg kommune er under grei kontroll

 • Ved Pålsgård pågår det etterslukking

 • Ved Døda fallet i Ragunda pågår det etterslukking.

 • Brannen i Stor-Tevjedalen er under kontroll

 • Det er foreløpig ikke akutelt å evakuere tettstedet Lillhärdal, som har vært truet av brann, men alt er gjort klart for at 650 personer kan evakueres derfra til Sveg.

 • Evakueringen av områdene rundt Huskjölen og Härjeåsjöen opprettholdes. Folk i bygdene ved sistnevnte kan få komme hjem, eller får tilgang til hytter, for å hente ut det mest nødvendige.

Droner hindrer slukkingsarbeidet

Stabssjef Stefan Karlsson ved Räddningstjänsten i Sveg forteller om problemene droner har skapt for slukkingsarbeidet under en pressekonferanse i Sveg.

- Vi fikk melding om dette senest i dag, forteller Karlsson.

Politiet og räddningstjänsten, som leder slukkingsarbeidet, har stadig advart mot at folk som opererer droner i brannområdene vil bli anmeldt og eventuelt risikerer straff.

foto

Ber om hjelp

Det er innført totalt flyforbud for droner i brannområdene. Det var under en pressekonferanse i brannstasjonen i Sveg at kommunalråd Anders Häggqvist (C) kom med en sterk oppfordring om å respektere forbudet.

- Dette skaper problemer for fly og helikopter, slik at de ikke får gjor det de skal, sier Häggqvist.

Her er veiene du må unngå i Sverige (oppdatert 12.50):

Skal du til Sverige bør du holde deg oppdatert på hvor du kan kjøre, er oppfordringen fra svenske myndigheter.

På Trafikkvärkets side  kan du holde deg oppdatert om hvilke veier som er stengt til enhver tid.

Flere steder i Härjedalen har skogbranner brent over veien, blant annet i området ved Huskjölen. Der Väg 296 er avsperret.

foto
Hit men ikke lenger. En vakt sørger for at folk ikke kjører inn i skogbrannområdet ved Huskjölen, der flere bygder er evakuert. Foto: Finn Walther

Trafikkvärket advarte torsdag kveld også mot å ferdes på E45 forbi Sveg og sørover mot Gävleborgfordi det pågår en stor brannslukkingsaksjon i området mellom Acksjöen og Bäckedal i Jämtlands nabolän Gävleborg.

Også Väg 84 sørover fra Älvros er stengt på grunn av brannene.

Sveg; klokken 10.58 fredag 20. juli:

To italienske brannfly har akkurat landet på flyplassen i Sveg for å tanke opp drivstoff og la mannskapet hvile litt før de fortsetter kampen mot flammene. En rekke skuelystne har møtt frem for å se på de spesielle flyene

foto
To italienske brannfly har nettopp landet i Sveg for å tanke opp før de settes inn mot skogbrannene igjen. Foto: Finn Walther
foto
Skuelystne samlet seg på flyplassen for å se på de spesielle Canadair-brannflyene. Foto: Finn Walther

Sveg; klokken 10.39 fredag 20. juli:

Tre norske helikopter som landet i Sveg klokken 10.25 skal settes inn i kampen mot skogbrannene i Fågelsjö og Storbrettan, får Adresseavisen opplyst fra Räddningstjänsten, som styrer brannslukkingsarbeidet.

Helikoptrene tilhører de to trønderske selskapene Helitrans og Heliscan.

foto
Flere norske helikopter ankommer flyplassen i Sveg for å settes inn i brannslukkingsarbeidet. Foto: Finn Walther

Sveg; klokken 07.42 fredag 20. juli:

- Vi slapp 100 lass med 1400 liter vann i hver i går, forteller pilot Øyvind Bergum.

Sammen med kollegene fra det nordnorske selskapet Heliteam har han jobbet med brannslukking på brannene ved Börtnan, Sonfjället og Lillhärdal. Alle tre er nå mer eller mindre under kontroll. Derfor er de ikke sikre på hvor de blir satt inn i dag.

foto
To helikopter fra det norske selskapet Heliteam tar av fra flyplassen i Sveg. På bakken står et helikopter fra det trønderske selskapet Helitrans. Det er de som har ansvaret for de norske helikoptrene i Sverige. Foto: Finn Walther

- Vi fikk god hjelp av at det kom regn, sier Bergum, som kommer fra Harstad.

Sammen med kollegen er han i ferd med å gjøre seg klar med en ny dag med brannslukking når Adresseavisen møter ham i et boligfelt utenfor Sveg sentrum. Alt av kapasitet på hoteller og campingplasser i Sveg er fullbooket av redningsmannskaper og evakuerte, så derfor er de fire innkvartert privat.

Selvkapet er en av flere norske som nå har helikopter i Sverige for å bistå i slukkingsarbeidet. Det er innleid gjennom det trønderske selskapet Helitrans som har ansvaret for oppdraget, siden de har kontrakten med norske myndigheter om å stille med helikopter til brannslukking.

foto
Tidlig takeoff. Klokken er 06.32 fredag. I et boligfelt utenfor sentrum i Sveg gjør helikoptermannskapet fra Heliteam seg klar for en ny dag med brannslukking. Alt i tettstedet er fullbooket på grunn av brannene, så de er innkvartert privat. Fra venstre, Simon Poulstrup, Martin Hofsøy og Øyvind Bergum. Foto: Finn Walther

Sveg; klokken 07.30 fredag 20. juli:

Brannmannskaper fra Nälden utenfor Östersund har slukket skogbranner siden søndag. Nå tanker opp brannbilen i Sveg og forbereder dagens innsats etter å ha hvilt ut. De har slukket skogbrann siden tidlig søndag. Nå er de på vei for å bekjempe brannen i Fogelsjö.

foto
Klar for mer. Brannmann Thomas Eriksson er på vei inn i bilen etter å ha tanket opp med diesel i Sveg. Fra v. Micke Rensbo, Eriksson og Jesper Olsson (ved rattet). I bilen sitter også Lena Eriksson og Kristoffer Eriksson. Foto: Finn Walther

20 000 hektar skog er trolig rasert av brannen

Skogbrannkatastrofen er etter alt å dømme den største i Sverige i nyere tid. Etter at Myndigeten for samhällsskydd och beredskap (Tilsvarer det norske Direktoratet for samfunns torsdag gikk ut med informasjon om omfanget av skogbrannene, er det klart at skadene er større enn ved storbrannen i 2014.

Totalt er nå ca 20 000 hektar rasert av brannene. Det er halvannen ganger større areal enn hva som gikk med i  brannen i Västmanland i 2014.

Fortsatt er ikke brannene under kontroll.

Venter mer internasjonal hjelp

Ifølge TT kommer mer internasjonal hjelp til Sverige. Norge skal sende fire helikopter i tillegg til de seks som allerede er på plass og deltar i brannbekjempelsen. Litauen sender ett brannflu og Tyskland sender fem helikopter. Torsdag sendte Danmark 33 brannmenn og utstyr.

To franske Canadair-brannfly skal fredag settes inn i slukkingsarbeidet. Det kommer i tillegg til to italienseke fly av samme type, som allerede er på plass.

Det svenske forsvaret deltar også i slukkingen med to helikopter og et Hercules-fly. I tillegg deltar kystvakten med et overvåkningsfly.

foto
Skytteltrafikk. Helikoptrene sto tidvis i kø for å fylle bøttene med vann til å slippe ned på flammene i Bräcke torsdag. Foto: Finn Walther, Adresseavisen

LES OGÅS: Trønderske brannmenn i en håpløs kamp i Sverige

Sveg; klokken 17.00 torsdag:

Räddningstjänsten, som leder slukkingsarbeidet er optimistiske over utviklingen av brannene. Dette var status torsdag ettermiddag:

* Ved Fågelsjö brenner ca. 5000 hektar

* Ved Storbrättan regner man med at ca. 1500 hektar er rasert av brannen.* Slukkingsarbeidet ved det militære skytefeltet i Trängslet er stoppet i påvente av at forsvarets eksplosiveksperter sjekker området, etter at en håndgranat eksploderte på grunn av brannen, torstad.

foto
Intens kamp mot flammene. Brannmann Vegard Bækken, fra Os, pøser ut tusenvis av liter med vann på flammer og rykende stubber i skogen utenfor Bräcke. Bak, Jostein Sundfær. Foto: Finn Walther, Adresseavisen

* Den 9000 hektar store brannen i Enskogen er nå inne på arealet til Härjedalens kommune. Brannen er den minst oversiktlige.

* Området ved Huskölen ble torsdag ettermiddag evakuert på grunn av brannfaren.

Bräcke; klokken 11.40 torsdag:

Bjørn Eek kommer bor lengre sør i Sverige, men kommer hjem til Bräcke for å hjelpe til med brannslukkingen. Han er en av mange frivillige som bruker feriene sine til å slukke skogbrannene.

- Jeg kommer herfra, jeg har selv hytte her, og jeg jakter i dette området, så det er klart jeg skal hjelpe til, sier Eek.

foto
En sliten Bjørn Eek jobbet torsdag med å slukke brann i Bräcke. Foto: Finn Walther, Adresseavisen

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter