– Det er skremmende at så mange har så liten respekt for de lover og regler som gjelder for snøskuterkjøring.

Det sier naturoppsyn Erik Ydse i Statens Naturoppsyn (SNO), til Adresseavisen, etter at han forleden presenterte et sammendrag av årets tilsyn med motorferdsel i utmark på et møte for Skarvan og Roltdalen nasjonalpark.

128 kontrollerte – 78 brudd

– Totalt har vi ikke hatt ressurser til å kontrollere flere enn 128 snøskuterkjørere til sammen i Sør-Trøndelag og Hedmark. Men vi fant ikke mindre enn 78 regelbrudd, på veitrafikkloven, motorferdselsloven og naturmangfoldsloven, sier Ydse.

Minimal oppdagelsesrisiko

Han forteller at til sammen 88 skuterkjørere ble kontrollert i Sør-Trøndelag, og blant dem ble det avdekket hele 66 regelbrudd. I Hedmark var det 12 regelbrudd blant 35 kontrollerte.

– Antall kontrollerte viser med stor tydelighet ett av de grunnleggende problemene, nemlig at risikoen for å bli oppdaget er forsvinnende liten. Det sier seg også nesten selv, når f.eks. vi i SNO ikke disponerer flere enn 100 ansatte til å føre tilsyn over hele Norge, sier Ydse.

Stor trafikk – lite kontroll

SNO har til sammen i 2014 og hittil i år ikke hatt kapasitet til å gjennomføre mer enn 20 ulike kontroller i Sør-Trøndelag og Hedmark,. Til sammenligning er det gitt 65 dispensasjoner til 458 skuterturer bare i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark for sesongen 2914/2015.

Ydse sier at SNO i dessuten har flere andre pålagte oppgaver ut over tilsyn med skutertrafikk. Det gjelder bl.a. høyt prioritert oppsyn med faunakriminalitet og en rekke registreringer.

– Vi kontrollerte alle de ni skuterkjørerne vi traff på i Skarvan og Roltdalen. Selv om de var få, sier det en del om «tilstandene», at samtlige ble registrert med til sammen ti brudd på lover og regler, sier han.

Stadig færre bryr seg

Erik Ydse mener at manglende fokus på kontroll og tilsyn har ført til at det over tid har utviklet seg en kultur hvor stadig flere later til å bry seg stadig mindre om at det faktisk gjelder klare regler for motorferdsel i utmark.

Tydelig i Sør-Trøndelag

– Jeg mener også å se en kulturforskjell mellom Hedmark og Sør-Trøndelag, i Sør-Trøndelags disfavør. Ikke bare blant skuterfolk, men særlig i kommunenes praksis og ikke minst Fylkesmannens fokus på lovlighetskontroll av fattede vedtak.

SNO kan bare føre tilsyn med og rapportere inn brudd på lover og regler til politiet og forvaltningsmyndigheten, for etterforskning og påtalemessig vurdering av politiet, og eventuelle reaksjoner fra forvaltningsmyndighetens side.

Har ingen illusjoner

– For å få bukt med ulovlighetene må etter min mening kommunene ha en ryddig saksbehandling i tråd med lovverket. Fylkesmannen må føre bedre tilsyn med lovligheten av dispensasjonsvedtakene som fattes, og både politiet og SNO må få nok ressurser til å føre et effektivt tilsyn med at lovverket blir fulgt, sier Ydse.

Han har ingen illusjoner om at politiet og SNO blir tilført tilstrekkelige ressurser til å ivareta kontroll- og tilsynsmyndigheten godt nok måte.

– Men forvaltningsmyndigheten har allerede et virkemiddel som bør kunne tas i bruk i langt større grad, ved å inndra gitte dispensasjoner og tillatelser ved mislighold, sier Erik Ydse.