– Det er en krise i eldreomsorgen. Ansvaret går helt til topps i rådhuset. Arbeiderpartiet har fattet feil beslutninger og klarer ikke å lære av egne feil. Derfor trenger vi et skifte.

Det sier Høyres ordførerkandidat Yngve Brox.

Sammen med partikollegene Ingrid Skjøtskift, og Stine Hostad reagerer han kraftig på Ap-ordfører Rita Otterviks beskrivelser av eldreomsorgen i Adresseavisen i forrige uke. Der uttalte Ottervik at hun er «stolt av mye som er gjort» i Trondheim, samtidig som hun lovte 220 nye årsverk innen eldreomsorg de neste fire årene, flere fagbrev og tilbud om videreutdanning.Les også: Ordføreren lover flere pleiere og bedre eldreomsorg

Egen «eldrekommisjon»

– Det er fint det, men Ottervik mener bare noe om eldreomsorg hvert fjerde år. Vi trenger noen som tar det lederskapet som mangler i dag. Derfor må det tenkes nytt, mener høyrepolitikerne, som har utarbeidet en liste med forslag til endringer.

Økt grunnbemanning, fleksible arbeidstidsbestemmelser og valgfrihet for brukerne står sentralt, i tillegg til et forslag om å sette ned en egen «eldrekommisjon».

– Vi kan ikke ha enda en revisjonsrapport som peker på det samme som alle de foregående: At det er alvorlig svikt i tilbudet kommunen gir våre pleietrengende, heter det i forslaget.

– Kommisjonen skal foreta en skikkelig gjennomgang av eldreomsorgen i Trondheim. Det har vært så mange enkeltsaker og enkeltrapporter at det blir viktig å få på bordet løsninger som en gang for alle kan løse problemene. Vi mener dette haster, og vil foreslå det i første møte i den nye bystyreperioden, sier Brox.Les også: Sykepleierforbundet kritisk til lav bemanning

Les også: Frp: La staten overta eldreomsorgen

For høyt sykefravær

Høyrepolitikerne er også opptatt av at sykefraværet i kommunen er for høyt, og at dette er med på å senke kvaliteten på tjenestene som tilbys brukerne.

– Sykefraværet er på 12,7 prosent nå, og det er altfor høyt. Mange opplever at ansvaret for dette dyttes ned til førstelinjen. Men det er et topplederansvar, sier Stine Hostad.

– Det går direkte utover pasienter, de ansatte og kommunens økonomi. Det er et trippeltap. Ved å redusere sykefraværet noen prosentpoeng, kan man ta syvmilssteg, legger Brox til.

– Hvordan skal dere gjøre det?– Vi skal se mer på dem som lykkes og lære av dem, svarer Skjøtskift.

– Er ikke 220 nye årsverk i eldreomsorgen et bra tiltak?– Med den måten byen vokser på, sørger bare dette for å opprettholde bemanningen på dagens nivå. Arbeiderpartiet tilbyr bare samme, gamle medisin, sier Brox.

– Ottervik sier det er skjedd «en revolusjon innen eldreomsorgen» under Ap, men dere mener det er en krise?– Det er en krise. Det har vi sett mange eksempler på de siste årene. Brukere får ikke rett medisin til rett tid, det er utallige brudd på arbeidsmiljøloven og enkelte opplever å få besøk av over 30 ulike hjelpere i hjemmet over en periode på én måned, sier Hostad.

Les også: Varsler nye kutt på sykehjemmene

– Det må tenkes

Adresseavisen møter trioen på privateide Trondhjems Hospital, som er et eksempel på et sykehjem som «driver annerledes», ifølge politikerne.

– Mye kan løses ved å slippe til et større mangfold, sier Brox.

– Betyr det flere private sykehjem?– Det handler først og fremst om å tenke nytt. Vi tror eldreomsorgen kan løses på andre måter, svarer han.

– Det må tenkes, sier Ingrid Skjøtskift.

Forstander Sigurd Ingvaldsen ved Trondhjem Hospital, som har 111 brukere, mener sykehjemmet har et «større repertoar» enn det som er vanlig.

– Vi har blant annet en egen frivillighetssentral, mange kulturaktiviteter og et vidt spekter av tjenester, hele veien fra du er funksjonsfrisk til du går bort, sier Ingvaldsen.

Les også lederen: Ordfører på stram line

Trondhjem Hospital: Høyre angriper Rita for eldreomsorgen. Her er (f.v) Sigurd Ingvaldsen, Yngve Brox(H) og Ingrid Skjøtskift(H) på Trondhjem Hospital. Foto: Glen Musk
Trondhjem Hospital: Yngve Brox(H)tar seg en kaffepause på Trondhjem Hospital. Foto: Glen Musk
Vil gjøre mer: – Med den måten byen vokser på, sørger bare dette for å opprettholde bemanningen på dagens nivå, sier Yngve Brox om Otterviks løfte om 220 nye årsverk i eldreomsorgen. Inger Stortrø får ordnet frisyren, i speilet vises Sigurd Ingvaldsen. Foto: Glen Musk