- Først og fremst fordi det gir større pasientsikkerhet, sier Olav Spigset (bildet), professor ved Institutt for laboratoriemedisin, NTNU og overlege ved Avdeling for klinisk farmakologi, St. Olavs Hospital. Når en lege skriver ut en resept i dag, setter hun eller han stort sett et merkenavn på resepten, til tross for at det finnes flere legemiddelfirmaer som lager tilsvarende medikamenter. Oftest velges navnet på preparatet som tok patent på dette legemiddelet, og som er dyrere enn kopipreparatene som er kommet til siden.

- Den eneste som tjener på ordningen vi har i dag, er legemiddelprodusenten, sier Spigset.

For staten og for pasienten selv vil en ny ordning være god økonomi.

Bedre pasientsikkerhet

- I tillegg er det en klar fordel hvis man er utenlands og trenger medisinen, fordi virkestoffnavnet er internasjonalt, mens navnet på de ulike preparatene varierer fra land til land. For utenlandske leger som kommer til Norge vil det dessuten bli enklere å forskrive rett preparat, mener Spigset.

Artikkelforfatterne går også inn for at navnet på virkestoffene bør få en mer framtredende plass på pakningene enn det de har i dag.

I 2001 ble såkalt «generisk substitusjon» innført i Norge. Det betyr at apoteker kan bytte ut det legemiddelet som står på resepten med et billigere preparat som har samme virkestoff, legemiddelform og styrke. Den norske lægeforening har kritisert ordningen siden den ble innført.

- Vår hovedinnvending mot å forskrive virkestoffene er at eldre pasienter, som ofte bruker mange medikamenter, kan bli forvirret av at de får tabletter som varierer i form, størrelse og farge, sier generalsekretær i Legeforeningen, Terje Vigen. Han frykter det vil kunne føre til feil medisinbruk.

- Men dersom dette skal gjennomføres vil legeforeningen være positive til å være med på å utforme et pilotprosjekt, sier han.

Svenskene gjør det

- Legeforeningen i Sverige var lenge skeptiske til en slik ordning, men har nå snudd og går inn for at legen skal angi virkestoffet når de skriver ut en resept, forteller Spigset.

Juridisk sett er det ingenting i veien for at samme praksis innføres i Norge allerede i morgen. Når norske leger holder igjen, tror Spigset årsaken er «gammel vane?», lite diskusjon i fagmiljøene og manglende bevissthet om muligheten.

I en stortingsmelding fra i fjor anbefales det at leger i størst mulig grad skriver ut virkestoff, og dersom denne praksisen ikke øker vil departementet vurdere å pålegge legene en slik ordning.