- Systemet har sviktet. Jeg var blant de siste som fikk vite at sønnen min var død, sier Siv Anita Ramberg til Adresseavisen.

Hun er svært misfornøyd med den behandlingen hun har fått av offentlige instanser etter fallulykken.

Klokken 00.30 natt til onsdag for 15 dager siden fikk politiet melding om hendelsen. Nataniel hadde falt halvannen meter gjennom fjøsgulvet på en gård i Budal i Midtre Gauldal og landet på betonggulvet. Gjenopplivning ble forsøkt, men livet sto ikke til å redde.

Klokken 11.30 om formiddagen, 12 timer etter at politiet hadde fått beskjed om ulykken, fikk Ramberg meddelt dødsbudskapet av en prest via telefon.

Den siste som fikk vite

Sønnen hadde bodd på gården i Budal sammen med fosterforeldrene sine siden 2006, men Ramberg hadde foreldreretten til 13-åringen som opprinnelig var fra Malvik. Nataniel hadde jevnlig kontakt med moren, som i dag bor sammen med sin samboer og deres tre barn i Hommelvik.

Klokken 09.30 denne onsdagen hadde Ramberg satt seg i bilen, og var på tur til Sverige med en venninne. Et par timer senere ble hun forsøkt kontaktet av en prest gjentatte ganger på telefonen.

- De hadde hatt god margin på å gi meg dødsbudskapet før jeg dro hjemmefra, mener Ramberg.

Hun skjønte at noe var alvorlig galt da presten ringte, og forlangte å få vite hva som hadde skjedd. Ramberg fikk beskjed om at sønnen hennes Nataniel var død.

- Da vi er på vei tilbake får jeg en tekstmelding der det står at jeg må gå inn på nettmediene for å lese om ulykken.

Jobbet så raskt som mulig

Politiadvokat Bente Lind sier at politiet jobbet så raskt som mulig med å varsle guttens pårørende.

- Det pågikk først gjenopplivning på stedet, og i politiets operasjonslogg ble det cirka klokken halv to innført at forsøkene var avsluttet. Arbeidet med å varsle pårørende ble startet kvart på tre på natten. Ettersom barnevernet i Malvik kommune hadde omsorgen for barnet, ble det klart at barnevernet måtte varsles før biologiske foreldre, sier Lind.

- Det lyktes å komme i kontakt med barnevernet tidlig på morgenen. Når det gjelder så nære pårørende som foreldre, er det vanlig å overbringe dødsbudskapet via prester, som fortrinnsvis reiser hjem til de pårørende. Prestene ga tilbakemelding til politiet etter at de hadde snakket med og orientert barnets mor og far, sier politiadvokaten.

Varslet barnevern før mor

Lind sier derfor at tidsforløpet har sammenheng med de instansene politiet måtte innom før mor fikk dødsbudskapet.

Ramberg mener det blir helt feil at politiet ventet med å varsle henne før barnevernet hadde fått dødsbudskapet.

- Det betyr at jeg har mistet foreldreretten, og det har jeg ikke. Da skal jeg ikke bli utelatt, men være den første som får beskjed.

Leder i barnevernet i Malvik kommune, Gro Almo, forteller at hun ble oppringt av Krimvakta klokken 04.45 om morgenen.

Måtte bekrefte adressen

- De var i tvil om kontaktinformasjonen til mor. Jeg befant meg på ferie, og det eneste jeg kunne bekrefte var adressen. På telefon ble vi enige om at de kunne ta kontakt med ansatte i barnevernet på kommunehuset når det åpnet klokken åtte om morgenen. De var tydelige på at det var deres ansvar å varsle pårørende.

- Politiet sier at de valgte å varsle dere før biologisk mor. Hva tenker du om det?

- Jeg vet ikke hva som er rutinene deres. Det de sa til meg var at de ikke fikk bekreftet kontaktinformasjonen til mor, og at det var bakgrunnen for at de tok kontakt med oss først. Utover det tenker jeg at mor har foreldreansvar. Det finnes ingen grunn til at hun ikke skal kontaktes.

Sokneprest i Malvik, Ingrid Bolstad Kunzendorf, sier at hun fikk beskjed om å overbringe dødsbudskapet til mor cirka klokken 10.45.

- Det første jeg gjorde da var å oppsøke henne der hun bor, men hun var ikke hjemme. Det var veldig synd, sier Kunzendorf.

- Trenger hjelp

- Når slike tragiske ting skjer er det alltid et kappløp med tiden. Det å overbringe et dødsbudskap slik en ønsker, ansikt til ansikt, blir stadig vanskeligere. Informasjonsformidlingen går så raskt i dag, via nettaviser og sosiale medier.

Mor Siv Anita Ramberg reagerer også på tilbudet familien har fått fra Malvik kommune i etterkant av ulykken.

- Som familie trenger vi hjelp oppe i dette, og det synes jeg ikke vi har fått, rett og slett. Jeg skal være mamma, og ikke psykolog til barna mine.

- Vi har ikke fått tilbud om noen ting. Det virker som alle har ferie, sier hun.

Opprettet kriseteam

Guttorm Eilertsen, fungerende kommuneoverlege og leder av kriseteamet i Malvik kommune, sier det er trist dersom mor føler at hun ikke har fått god nok oppfølging.

- Det ble opprettet et kriseteam umiddelbart etter at kommunen fikk beskjed om dødsfallet, ut fra de ressursene vi hadde tilgjengelig. Kriseteamet besto av kommuneoverlege, prest og personell fra barnevernet, sier Eilertsen.

- Da vi oppnådde kontakt med henne, avtalte vi et møte mellom henne og presten, der hun skulle få informasjon om hva som hadde skjedd. Ansatte i barnevernet stilte opp og var der for familien, dersom hun ønsket det. Mor fikk også beskjed om at kommuneoverlege satt parat til å komme hjem til dem, men hun ønsket bare presten og barnevernsrepresentantene. Fastlege var på ferie, men hun fikk informasjon om at legekontoret i kommunen kunne oppsøkes når som helst.

- Hva tenker du om at mor mener det har vært manglende psykologhjelp?

- I forrige uke hadde vi ingen tilgjengelige psykologer i kommunen. Begge var på ferie, men hun har fått tilbud om psykolog denne uken.

Nataniel André Ramberg ble gravlagt fra Hommelvik kirke tirsdag.

Stort savn: 13 år gamle Nataniel André Ramberg døde som følge av et fall gjennom fjøsgulvet på en gård i Budal i Midtre Gauldal på kvelden tirsdag 22. juli. Siv Anita Ramberg beskriver sønnen som en veldig hjelpsom og snill gutt. - Dersom du traff Nataniel André kunne du ikke gjøre annet enn å like ham. Han var alltid veldig blid, sier hun. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen