Vant frem: Fylkeslegen bekrefter Steinar Johnsens påstand om at datteren Vibeke sittende) gjennom flere år ikke har fått et godt nok tilbud fra Trondheim kommune. – Nå må kommunen skjønne at det trengs flere folk. De ansatte gjør en kjempejobb. Jeg skjønner ikke de orker, sier Vibekes mor Randi. Foto: mari vold

– Den sjokkerende mangelen på faglighet i redegjørelsen opprører meg mest. Her var det mest snakk om penger, sier Steinar Johnsen, etter at Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen har redegjort for formannskapet.

For da han kom til Rådhuset litt før klokken ni tirsdag morgen, hadde han et ørlite håp om at tjenestetilbudet til Trondheims funksjonshemmede skulle bedres. Det håpet forsvant raskt.

Forverret helse

– Svaret er helt likt det kommunen ga da vi klaget inn tilbudet Vibeke har fått i fjor. Det Garåsen sier understreker at ingenting vil skje. Kommunen tar ikke inn over seg alvoret, sier Johnsen.

Adresseavisen har i sommer skrevet om tjenestene Johnsens datter Vibeke og flere andre funksjonshemmede får på dagtilbudet Vidarheim. Fylkeslegen har kritisert kommunen, og konkludert med Vibekes helse er forverret på grunn av et uforsvarlig tilbud.

Etter avisoppslagene har også Fylkesmannen bestemt seg for å granske tilbudet i kommunen.

Under debatten i formannskapet i går var samtlige partier enige om tilbudet ikke var godt nok. Men selve debatten dreide seg mest om penger.

Kommunalråd Eirik Schrøder (Ap) ble kraftig provosert over at flertallet i bystyret ble beskyldt for å ha nedprioritert byens funksjonshemmede.

Svarte ikke

– Det kan ikke få stå uimotsagt. Vi har tvert i mot økt rammen år for år, sa Shcrøder.

Noen minutter tidligere hadde kommunaldirektør Garåsen sagt at kommunen i år bruker 462000 kroner per bruker på Vidarheim. I 2009 brukte kommunen 474000 kroner. Garåsen fortalte også at dagens brukere er mer ressurskrevende enn tidligere.

Det var Høyres kommunalråd Yngve Brox som tok opp saken i formannskapet. Han ville han blant annet vite hvilke faglige vurderinger som lå til grunn for tilbudet Vibeke har fått.

Han fikk aldri svar, selv om han gjentok spørsmålet flere ganger.

Klagestorm mot kommunen

Klagene på Trondheim kommunes tilbud til funksjonshemmede har skutt i været i år. Dramatisk utvikling, mener kommunalråd Yngve Brox (H).

Det kom frem da Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i går redegjorde for formannskapet.

For mens kommunen i fjor bare mottok én enslig klage, har man så langt i år fått hele ni klager på de tjenestene som gis til byens funksjonshemmede.

– Bra folk sier fra

– En nidobling av antall klager er dramatisk. Jeg tolker det som et tegn på at begeret til de pårørende nå er fullt, sier kommunalråd Yngve Brox (H).

– Ni klager er isolert sett kanskje ikke et høyt tall, men det er en veldig stor andel av denne brukergruppen. Dette er et varsko og et tegn på at kommunen er veldig ute å kjøre på dette tjenesteområdet, legger han til.

Samtidig mener Brox det er bra at de pårørende sier fra.

– Det er bra at de klager, men det er synd at det er sånn, sier høyrepolitikeren.

Også Helse- og velferdsdirektøren mener det er bra at folk uttrykker sin misnøye.

– Å si dette er kanskje litt farlig, men jeg synes folk skal klage om man ikke er fornøyd med de tjenestene vi tilbyr. Da får vi muligheten til å forbedre oss, sier Garåsen

Beklaget: I det Steinar Johnsen (i midten) forlater formannskapssalen, får han et klapp på skulderen av Høyres kommunalråd Yngve Brox. Foto: VEGARD EGGEN
Steinar Johnsen (t.h) ble ikke overbevist av redegjørelsen til Helge Garåsen (t.v.). Foto: VEGARD EGGEN