Dommen mot de åtte personene som ble pågrepet av svensk politi, og deretter tiltalt for grov organisert kriminalitet i august i fjor, falt klokken 11.00 i dag.

Forretningsmannen Bjørn Johansen (80) fra Trondheim sto tiltalt for medvirkning til ulovlig alkoholsalg i perioden fra 5. mai frem til 30. august i fjor ved at han stilte en garasje på sin eiendom på Storlien til rådighet som lagerplass for store mengder øl, vin og sprit. Johansen har hevdet seg uskyldig i saken.

Handlet i smug

Ifølge dommen mener Sundsvall tingsrätt at 80-åringen ikke har hatt kjennskap til at den medtiltalte trondheimsmannen (48) oppbevarte og solgte smuglersprit fra hans lagerlokale på Storlien. 48-åringen skal ha handlet selvstendig, og i smug for Johansen. Trondheimsmannen skal også ha unnlatt å etterkomme Johansens krav om å levere tilbake nøkkelen til lokalet. Tingsrätten har derfor opphevet tiltalen mot Johansen.

I tre måneder overvåket svensk politi smuglerbanden før de slo til første gang i august i fjor. Et enormt overvåkningsmateriale ble framlagt i retten for å bevise i alt 27 ulike smuglertransporter mellom Tyskland og Sverige i perioden april til september i fjor. Utskrifter og opptak fra telefonovervåkning, sms-er, videoopptak, fotografier og spaningsopplysninger var noen av bevisene som ble lagt fram av den svenske påtalemyndigheten.

Ett år og åtte måneder

48-åringen, bosatt på Kattem i Trondheim, er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for ulovlig alkoholsalg, ulovlig oppbevaring av alkohol og våpenbesittelse. Tingsrätten mener trondheimsmannen har solgt store mengder alkohol som er blitt smuglet fra Ånge i Sverige til Storlien. Da politiet slo til 30. august var mannen i besittelse av 1029 liter øl, 27 liter vin og 105 liter sprit.

48-åringen ble av aktor Tomas Persson framstilt som en av de to hovedmennene i smuglersaken under rettssaken som startet 3. april. Nordmannen skal jevnlig ha tatt imot store bestillinger fra en tsjekkisk statsborger (43) bosatt i Ånge, som organiserte alkoholtransporter fra Tyskland. Aktor mener 48-åringen skal ha solgt minst 31500 liter øl og 2400 liter sprit. Selv hevder mannen at han kun har formidlet mindre mengder til hyttenaboer.

Bjørn Johansen sto også tiltalt i forbindelse med beslaget av en ulovlige pistol med lyddemper, som 48-åringen hadde på seg da han ble arrestert. Tingrätten har funnet han uskyldig på dette tiltalepunktet fordi 80-åringen verken har kjøpt eller tatt imot våpenet fra 48-åringen.

Foto: Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: Foto: FRANK CADAMARTERI