Anders Behring Breivik (33) hevder en rekke voldsopplevelser med muslimer i barne- og ungdomsårene er medvirkende til massedrapet 22. juli i fjor.

Det kom fram da den terrortiltalte fikk ordet for å snakke om sin såkalte radikaliseringsprosess i rettssal 250 mandag.

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER. #ADRESSALIVE

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

Første opplevelse

- Det er den totale summen av opplevelser som har bidratt til å forme mitt syn på muslimer, sa Breivik.

Han hadde da ramset opp nær 20 episoder som involverte muslimer. Den første erfaringen fikk han da han var sju år gammel i 1984, hevdet han.

- En dag er sykkelen min ødelagt. Jeg finner den i nærheten av huset mitt. Jeg snakker med min tyrkiske kamerat, og spør om han vet noe om det. Faren var faktisk en kvalitetsmuslim, en høyt utdannet mann. Kameraten min sier det er faren hans som hadde gjort det, fordi jeg hadde krenket ham på en måte, fortalte Breivik.

Han beskrev også andre trivielle hendelser, blant annet om en stinkende søppelpose utenfor døren til moren sin.

- Noen som bodde i oppgangen vår, ble tilsnakket av min mor fordi de hadde bråket for mye. Noen dager etter, da hun åpnet døren, sto det en illeluktende søppelpose åpnet utenfor. Det er jo en fin måte å si hva man mener om det, sa Breivik.

Angivelige episoder med ran, vold og voldtekter foretatt av muslimer preget resten av erfaringene Breivik delte med retten.

- På nyttårsaften 2001, på et utested, forsøkte en pakistaner å rane meg. Jeg ba ham stikke, og fortalte det til vennene mine i tifelle han forsøkte seg på nytt, fortalte terroristen.

Breivik fortalte videre i retten at han i barneårene hadde flere venner med fremmedkulturell bakgrunn, og mente å vite hvorfor.

- På en underordnet måte ble jeg tiltrukket folk som ikke var så feminiserte. Jeg så på norske gutter som feminiserte. Jeg tror nok i retrospekt at det var grunnen.

- Trivielle opplevelser

Mandag vitnet også professor Mattias Gardell om de ulike politiske strømningene som Breivik siterer i manifestet og er påvirket av. Gardell satt inne i salen da Breivik fikk forklare seg om hvilke enkeltepisoder han hevder skal ha radikalisert ham. Overfor adressa.no sier professoren at de enkelthistoriene Breivik forteller om er trivielle forhold som mange opplever i løpet av sin oppvekst.

- Det er mange som opplever slike hendelser. Man dreper ikke 77 mennesker som følge av slike opplevelser. Det må ligge noe mer bak her som vi ikke har fått høre om ennå, sier Gardell til adressa.no.

Forsvarer Tord Jordet ba Breivik si hva som var felles for alle de hendelsene som han ramset opp i retten i dag.

- Der det er kulturer som er inkompatible så blir det konflikt, sa Breivik før han begynte å utdype svaret.

- Muslimske familier får tilgang til boliger på Oslo Vest gjennom offentlige myndigheter. Mange føler apati eller raseri over dette. I mange av tilfellene kunne jeg ha slått tilbake eller tatt loven i egne hender og skadet dem. Jeg synes ikke det var hensiktsmessig siden jeg ser på muslimer som dyr. Det var ikke logisk, sa Breivik før han ble avbrutt av forsvarer Geir Lippestad.

- Alle disse episodene er isolert sett ikke så viktig, men det er totalsummen som har bidratt til mitt syn på muslimer, sa Breivik.

- Potethorer

Terroristen mener selv at vendepunktet kom da han var 15-16 år.

Han hevder at muslimer skrøt av at de ranet norske gutter som de kalte «poteter», og norske jenter ble omtalt som «potethorer». Men media brydde seg kun om å skrive om de høyreekstreme miljøene, noe som irriterte Breivik.

- Vi fikk skylden for at de angrep oss. Det var et paradoks som var svært provoserende, og det er sånt som kan radikalisere mennesker, sier Breivik.

Da Breivik var 23 år hevder han at han tok han kontakt med militante nasjonalister. Han hadde vinglet mellom den demokratiske eller den voldelige veien ifølge ham selv.

- Skrivingen av kompendiet bidro også til radikaliseringen av meg. Men avgjørelsen om å ikke starte en NGO (interesseorganisasjon journ. anm) tok jeg i 2006. Og det var da jeg tok den endelige avgjørelsen om å gjennomføre en voldelig aksjon. Så da jeg startet kompendiet, hadde jeg allerede bestemt meg, forklarte Breivik.

Han sa deretter at det var tilfeldigheter som gjorde at han nå sitter tiltalt for to terroraksjoner.

- Årsaken til at jeg er her i dag henger sammen med mange tilfeldigheter. Jeg ble også sensurert og ikke hørt. Prisen for å kjempe demokratisk er for høy. Det finnes ikke så mange grunner til å kjempe demokratisk, og derfor hoppet jeg over det, sa Breivik og brukte Vigrid-grunnlegger Tore Tvedt som et eksempel. Nynazisten skal vitne i terrorsaken tirsdag.

- Han har blitt dårlig behandlet de siste 30 årene, og det er et under at han orker å fortsette kampen fredelig, slik han har gjort, sa 33-åringen.

- Hva fikk deg til å gi opp demokratiet, spurte Jordet klienten.

- Stålkonformiteten som hersker i Norge gir ikke rom for konservatisme og nasjonalisme. Den er så stram, den gir ikke rom for å ytre seg overhodet så lenge man ikke er politisk korrekt, fastslo Breivik.

Alle episodene som Breivik ramset opp i retten, har han også fortalt om i avhør. Statsadvokat Svein Holden forteller at etterforskere har ettergått 33-åringens påstander.

- Er det hold i det Breivik sier?

- Breiviks kamerater som vitnet i retten husket lite av disse hendelsene. Etterforskningen viser at noen av hendelsene har funnet sted, mens andre ikke har det, sier Holden.

- Forbrødring

Forsvarer Geir Lippestad var opptatt av å få frem hvordan Breivik hadde funnet likesinnede på nettet, og ba klienten utdype hvordan han unngikk å bli flagget av myndighetene.

- Jeg gjorde mye research under manifestet og måtte ta store sjanser. Jeg var innom forum til alle subgruppene innenfor høyreekstremisme. Det er mulig å snakke mellom linjene og man lærer å unngå å ytre seg ekstremt. Dersom jeg var på nettforum med ekstreme meninger brukte jeg maskeringsverktøy for å skjule ip-adressen min, forklarte Breivik.

Han mener også at det var mulig for ham å snakke med mennesker som delte hans syn rundt om i hele verden gjennom internett.

- Det er en virtuell verden og du forbrødrer deg gjennom nettet. Det er enda mer effektivt enn i virkeligheten, sa Breivik, og anslo at han var i kontakt med flere tusen mennesker i forbindelse med innspill til kompendiet.

I retten mandag fortalte Anders Behring Breivik om en rekke hendelser som han mener har formet hans syn på muslimer. Her er han avbildet på et klassebilde fra Ris ungdomsskole. Foto: Privat
I retten mandag fortalte Anders Behring Breivik om en rekke hendelser som han mener har formet hans syn på muslimer. Foto: SCANPIX