Når Eirik Jensen fortsetter med sin frie forklaring i Borgarting lagmannsrett klokken 09 tirsdag, går forhandlingene for åpne dører. Men lagdommer Kristel Heyerdahl er forberedt på å stenge dørene så fort Jensen begynner å snakke om forhold som berører sensitive tema, skriver Aftenposten.

Dette er noe av det Borgarting skal behandle bak lukkede dører:

19. desember 2013, ca. klokken 20: Politiets spanere tar bilder av Gjermund Cappelen da han får 930.000 kroner i kontanter av en hasjkjøper på en restaurant på Lysaker. Tidligere samme dag har kjøperen mottatt 15 kilo hasj fra Cappelens nettverk.

Rundt tre og en halv time etterpå blir Cappelen pågrepet.

«Ukjent mann»

Tre døgn tidligere, 16. desember 2013, var spanerne til stede på Lysaker da Gjermund Cappelen møtte den samme hasjkjøperen. Men da var det også en tredje person til stede. I politiets dokumenter omtales vedkommende som en «ukjent, etnisk hvit mann».

Men han var slett ikke ukjent for politiet.

Hvorfor er dette viktig?

Eirik Jensen sier til Aftenposten at han opplevde at påtalemyndigheten i tingretten fikk legge frem påstander basert på rapporter fra personer med hemmeligholdt identitet, som han vanskelig kunne forsvare seg mot.

I lagmannsretten vil han ha alt frem i lyset for at offentligheten skal få bedre kunnskap om hva som faktisk har skjedd, og hvem som har vært involvert.

LES KOMMENTAREN FRA DOMMEN I TINGRETTEN: Tidenes politiskandale

Elden: Hva ligger bak?

Forsvarer John Christian Elden varslet i retten sist uke at Jensen vil inn på hva som egentlig skjedde i forbindelse med de to møtene på Lysaker i desember 2013.

– Hvem er denne tredje personen som dukker opp på møtet? Hvorfor er han eventuelt ikke nevnt i spaningsrapporter, til tross for at politiet vet hvem han er? Hva ligger bak dette? spurte Elden i Borgarting lagmannsrett.

Politiet tok bilder

Aftenposten er kjent med mannens identitet. Han skal ha vært politiets informant på det tidspunktet møtene skjedde. Mye tyder på at det var denne mannen som sørget for at politispanerne kunne være til stede på Lysaker.

Det betyr i så fall at politiet i stor grad har denne mannen å takke for sitt gjennombrudd i Cappelen-saken.

Det er sannsynligvis hans fortjeneste at spanerne kunne ta bildene av pengeoverleveringen og dermed skaffe bevisene før pågripelsen av Cappelen.

Kun tre personer visste

Etter det Aftenposten har fått opplysninger om, inneholder spaningsrapportene klokkeslett som viser at politiet allerede var til stede på Lysaker mens et annet spanerlag klokket Cappelen ut av utgangsdøren på vei til møtet.

Det viser at politiet på forhånd hadde fått vite hvor Cappelen skulle. Den informasjonen er det bare tre personer som hadde: Cappelen, hasjkjøperen og «den ukjente mannen».

De to førstnevnte har neppe hatt interesse av å dele denne informasjonen med politiet.

Opplysninger gikk tapt

Spørsmålet er om denne mannen har spilt flere roller under etterforskningen, om han også direkte har påvirket saken mot Eirik Jensen. Jensen har derfor bedt om innsyn i politiets opplysninger om mannen.

Etter det Aftenposten har fått opplyst, er opplysningene om ham blitt borte fordi en harddisk hos politiet har havarert.

Kopier mangler. All informasjon kan derfor være tapt med mindre harddisken kan gjenopprettes. Den befinner seg nå hos Kripos.

Mannens advokat ønsker ikke å kommentere Aftenpostens opplysninger.

Rykte i miljøet

Eirik Jensen bekrefter overfor Aftenposten at han tror personer i et kriminelt nettverk på Østlandet kan ha hatt et sterkt ønske om å hevne seg på ham. Den tidligere politimannen tror derfor at rykter om at han og Cappelen samarbeidet, førte til et komplott der noen ønsket å ramme ham.

Politiet ble kjent med at det gikk et rykte i kriminelle miljøer, og det ble derfor bestemt at pågripelsen av Jensen skulle fremskyndes. To dager etterpå, 24. februar 2014, ble han pågrepet i politihusets garasje.

Aftenposten har vært i kontakt med partene i saken, men ingen ønsker å kommentere artikkelen ytterligere.