Vesterdal driver restauranten NordØst på Solsiden. Han er i Berlin på matmessen Grüne Woche sammen med «halve Trøndelag». Mellom slagene tar han seg tid til å gi trønderne råd for å jekke opp taconivået litte grann.

11 tips til tacokokken

  1. Lag tacokrydderet selv. Det er så lett! Så slipper du å få i deg så mye salt. Jo billigere krydder jo mer salt. Finn ei oppskrift på nettet - det er en utømmelig kilde. Det du MÅ ha er kummin. Legger du til cayenne, oregano og hvitløk så er du der.

  2. Bruk ekte ost. Hvis du er  glad i ost – så pass på at det er ost og ikke pizzatopping du bruker. Pizzatopping er nemlig olje og smaker plast. Den der «Fire typer ost» fra Tine fungerer bra. Bonustips: Legg osten nederst for på få den halvsmelta.

  3. Karbonadedeig i stedet for kjøttdeig. Karbonadedeig har mindre fett. Det kjøttdeigfettet er så hæslig.

  4. Bruk «suppekjøtt». Om du skal oppjustere fra deig til kjøtt så bruk gjerne «pulled»-varianter, altså suppekjøtt. De trekker til seg mye kryddersmak. Jeg anbefaler egentlig ikke å bruke de fineste kjøttstykkene i taco.

  5. Hold kjøttdeigen varm. Hvis du går for kjøttdeigvariant, så prøv å hold det varmt. Bruk fondue-sett eller telys.

  6. Skjell eller lefse – ja takk begge deler. Utnytt de varme skjellene. Lefsene er mer praktisk. Knus skjellet opp i lefsa på toppen. Det er et kjempetriks.

  7. Skal du spise guacamole så lag guacamole. Ikke kjøp det ferdige i butikken. Jeg tror de greiene er basert på erter og ikke avokado. Det som MÅ være med i ekte guacamole: avokado, hvitløk, chili, tomat, lime og koriander.

  8. Bruk feit rømme. Seterrømme! Eller aller høst Røros-rømme. Her er fettinnhold lik kvalitet.

  9. Kinakål er forbudt: Fordi det er kål og ikke salat. Bruk hjertesalat eller romanosalat. De tåler varme og holder seg crispy i skjellet og i lefsa.

  10. Drikketips: Lyst meksikansk øl er sikkerstikk. Riesling er også godt. Rødvin har jeg aldri fått til å fungere. Til ungene: god eplejuice. Iskald cola fungerer også når jeg kjenner etter.

  11. Ikke glem seremonien: Pass på å ha alt av tilbehør så du kan mikse fritt. Alt av grønnsaker. Noen tips helt til slutt: Mango fungerer bra. Revet grønt eple er digg. Presset lime over skjellene til slutt er et must for meg.

Test deg selv: Hvilken tacotype er du?