- Jeg har fått et oppdrag i dag. Barnebarna mine skal bli underholdt, og så skal de bruke masse energi, sier bestefar Alan Lote.

Han står i sokkelesten på teppegulvet inne på Leos lekeland på Lade og betrakter barnebarnet Theodor (8) som er i ferd med å klatre til topps på en vulkan. Sekunder senere suser Theodor ned sklia, og smiler bredt ved landing.

- Det er fint å være her, oppsummerer han.

Det synes også bestefar som er på julebesøk i Trondheim sammen med kona Emse. Nå skal de feire romjul og nyttår med familien, og da står barnebarna Theodor og Elise (5 1/2) i sentrum. Derfor ble det lekeland.

- Når ungene er fornøyd, så er jeg også fornøyd. Det viktigste er at de har det morsomt, sier bestefar.

- Og så er det godt for barna å få løpt av seg litt. De har fått dobbeltdose sukker i jula, og det å sitte stille er ikke bra, supplerer bestemor Emse.

Besteforeldrene har tenkt å underholde barnebarna godt de dagene de tilbringer i Trondheim. Kanskje blir det både kinotur og badeland før året er omme.

Julegave

Når regn og mildvær ødelegger både akebakken, skiløyper og skøytebaner kan det være tøft å ha energiske barn i hus. Da kan det å dra til et småstøyende lekeland vise seg å være en god løsning i romjula. Her er det iallefall skjermfritt for barna.

- Det har vært mye legobygging så langt, sier Gaute Johannessen.

Han har kjørt fra Orkanger til Lade for at guttene Gustav (4) og William (6) skal få løpt litt. Det har samlet seg opp mye energi i løpet av jula.

- Men jeg turte ikke si at vi skulle hit, for sist vi kom, var det så mye folk her at de stengte dørene. Nå kom vi heldigvis inn. Jeg regner med vi blir her tre-fire timer. Da blir de nok sliten til kvelds, sier Johannessen mens guttene svinger innom for å rapportere hvor de skal. Det er rutsjebanene som er artigst, forteller de.

Ann Kristin og Bård Eggen er på lekeland for å realisere en av årets julegaver. Barna fikk nemlig en aktivitetsdag som en ekstragave.

- Da ble det stor glede, smiler Ann Kristin.

Kvelden i forveien feiret hun og mannen ti års bryllupsdag, nå sitter de begravd i plastballer i ballbassenget med barna Linus (6) og Iben (2). Men foreldrene har det bra, forsikrer de.

- Det er fint å være her med barna, for det er så mye å finne på.

Åpent julaften

Det er et halvt år siden Leos lekeland åpnet i nye lokaler på Lade med 4000 kvadratmeter som inviterer til fysisk lek. Her er det fritt frem for å klatre, hoppe, rutsje, sykle og balansere. Nestleder ved Leos lekeland, May-Britt Fløan, sier anlegget som har åpent hver dag, til og med på julaften, er svært populært.

- Når vi har 400 inne her, så må vi stenge dørene. Det skjer nesten annenhver lørdag, sier hun. Fjerde juledag ser hun at julegodteriet har satt sine spor:

- Det er mange barn som har mye energi. De står og hopper før de får komme inn, og har nesten ikke tid til å ta på seg båndet. Når de er her, så springer de konstant. Det blir mange svette barn etter hvert, sier hun.

De stiller krav til at alle barn må være i følge med en voksen. Mens en del foreldre kaster seg i leken, velger andre en annen strategi: De dumper ned i en skinnsofa, drikker kaffe og får med seg absolutt alle Facebook-oppdateringer. Og ser på klokka.

Etter tre timer er det kanskje lov å avslutte moroa?

- Det blir lekeland i dag, og Pirbadet i morra, sukker en far.

Kø i Pirbadet

I Pirbadet forventer de storinnrykk i dagene som kommer. For værvarselet lover godt.

- I dag er det typisk Pirbadevær, sier Oddvar Mæhle, badefaglig leder.

Når han kikker utover badeanlegget torsdag formiddag, myldrer det over alt.

- Dette er den beste dagen så langt i jula. Vi har vel rundt 900 inne i anlegget nå. Det er veldig mange familier her. Det står kø ut gjennom dørene, sier Mæhle.

foto
Med besteforeldre: Theodor Lote (8) har besteforeldre på besøk, og da blir det masse aktiviteter i romjula. Torsdag besøkte han Leos lekeland sammen med lillesøster Elise og bestemor og bestefar. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
Elise Lote var tidlig ute på torsdag for å leke seg i Leos lekeland. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
Rutsjemoro: Hun måtte ha tre forsøk før hun klarte å klatre til topps på vulkanen, Vilde Remman Fjelldalselv fra Frosta. Men nå har hun funnet teknikken, og blir belønnet med en herlig rutsjetur på vei ned. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
Familiemoro: Ann Kristin og Bård Eggen fra Ler ga barna en aktivitetsdag på Leos lekeland som en ekstragave til jul. I midten Iben, mens storebror Linus befinner seg langt nede i ballbassenget. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
Trampoline: Tord (6) og pappa Frode Sandø fra Melhus var to av dem som fikk hoppet av seg julematen i Leos lekeland. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
Droppet skituren: - Jeg ville heller vært på ski i Bymarka, sier Atle Hjertenæs. Men etter to dager på ski, var det tid for innendørs leking. Her er han sammen med datteren Michelle (7). Foto: Håvard Haugseth Jensen