Det var en intens stemning i 5. etasje på Aps partikontor på Youngstorget da partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng endelig entret pressekonferansen etter tirsdagens dramatiske sentralstyremøte.

Tidligere på dagen hadde VG skrevet at nestleder Hadia Tajik hadde lest høyt fra to av varslene i det lukkede møtet. Dette skapte sterke reaksjoner, ikke minst i Giske-leiren.

- Rystet

En sentral kilde i Giske-leiren er rasende etter lekkasjene om at nestleder Hadia Tajik skal ha lest opp detaljert fra varslene på tirsdagens sentralstyremøte.

– Jeg er rystet, er det ikke det ordet som brukes for tiden? Noen bør ta av seg sin juridiske embetseksamen. Å lese opp fra varslene, når den som angripes ikke er til stede for å forsvare seg, er ille. Det er et skittent spill, og jeg blir helt matt av det. Allerede da Tajik la ut Facebook-posten om at hun var rystet over varslene, ble det klart at hun kjører sitt eget løp. Måten hun kritiserer håndteringen på, gjør at hun ikke stiller seg i bak Jonas heller. Det gjør meg enda mer forbannet, sier kilden – som beskriver det som skjedde som et ultimatum fra Tajik.

– For Jonas blir dette et ultimatum. Han må velge mellom Giske eller Tajik. Det som skjedde på dagens møte viser for alle at Ap nå har en dysfunksjonell ledelse som ikke jobber sammen.

Jonas Gahr Støre Foto: Kristin Svorte

- Ledelse i oppløsning

En annen sentral Ap-kilde sa det slik:

– Vi ser en partiledelse i oppløsning for åpent kamera. Det er ikke pent. Men verre er det at det er ikke slik varslere skal behandles. Da blir det maktkampen det vil handle om, ikke varslene.

Hadia Tajik hadde fått lov av varslerne å gå videre med disse i sentralstyret. Partileder Jonas Gahr Støre ville ikke i pressekonferansen kritisere sin nestleder for at hun refererte fra to av varslene.

– At det lekkes fra lukkede møter er en dårlig ting. Men en varsler eier sin egen sak. Hvis varsleren har gitt tillatelse, er det varslerens rett. Vi tåler godt å ha den diskusjonen vi har hatt i dag og jeg gjentar det jeg har sagt: Jeg tror på varslerne, sa partileder Støre.

GISKE PÅ FACEBOOK: - Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider

Tar avstand fra ordbruk

Partilederen tok også skarpt avstand fra det Giske mandag kveld på sin egen Facebook-side kalte falske varsler.

– Ingen av de varslene jeg har mottatt er å betrakte som falske varsler. Jeg vil understreke: Jeg avstand fra den ordbruken. Jeg er kritisk til å fremstille varslere slik. Fordi det kan gi inntrykk av at varsler settes i et tvilsomt lys, sa partilederen, men understreket samtidig betydningen av at også Trond Giske blir hørt i saken.

Varsel om eldre sak

Også blant Giskes støttespillere er det en viss skepsis til at Giske velger å gå så høyt på banen at han kaller noen varsler falske.

–Det gir en stor fallhøyde, kommenterer en av dem.

Partileder Jonas Gahr Støre informerte tidligere på dagen at det er kommet flere varsler om Trond Giske. Etter det Adresseavisen kjenner til skal ett av de siste varslene ikke omhandle seksuell trakassering, men en eldre sak som omhandler Giskes vurderingsevne og handlemåte i en sak som handlet om en Ap-kollega.

Mot slutten av pressekonferansen fikk partileder Gahr Støre spørsmål om han holdt det åpent om Trond Giske faktisk kan komme tilbake som nestleder.

–Han er fritatt fra sine verv som nestleder på ubestemt tid. Det betyr at teoretisk kan det ikke utelukkes. Men det er nå på ubestemt tid. Jeg håper å kunne konkludere sakene og helheten raskt. Og da skal du få et endelig svar.

- Alle fikk sagt sitt

Sentralstyremedlem Else-May Botten fra Møre og Romsdal sier hun er glad for at partileder Støre så tydelig tar hensyn til varslerne.

–Jonas vektlegger varslernes troverdighet og forklaring. Det er fokuset nå. Jeg hadde håpet vi skulle få en endelig konklusjon i dag, men det er veldig viktig at også Trond får anledning til å svare skikkelig på alle sakene. Så skal varslerne respondere på hans svar igjen. Det har kommet varsler til helt nylig, og da trenger partiet litt tid til å konkludere. Den kommende prosessen må gå raskt, men den skal håndteres skikkelig, sier Botten til Adresseavisen.

Sentralstyremedlem Else-May Botten fra Møre og Romsdal sier hun er glad for at partileder Støre så tydelig tar hensyn til varslerne. Foto: Kristin Svorte

Hun forteller at partileder Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng fikk sentralstyrets fulle tillit til hvordan saken er håndtert så langt.

–Hva fikk dere vite om de nye varslene?

–Jeg vil ikke kommentere på det, det som ble sagt i møtet, forblir der. Men det ble gjort gode vurderinger og alle fikk sagt sitt. Vi står samlet i denne situasjonen.

–Kan Giske og Tajik sitte i samme ledelse etter dette?

–Det er landsmøtet som velger Aps ledelse. Nå har vi kommet dit at nestlederen har opptrådt utilbørlig overfor damer, og sakene er ikke ferdig behandlet.

- Skal være likestillingsparti

– Kan Giske fortsette som nestleder i likestillingspartiet Ap etter dette?

–Det er et godt spørsmål. Vi skal være et likestillingsparti der de tillitsvalgte med stolthet kan si at de rakrygget jobber for dette. Nå er vi i en alvorlig situasjon vi ikke kan stå lenge i. Nå skal det jobbes effektivt, denne saken kan ikke uthales på noe vis, fastslår Else-May Botten.

Adresseavisen var tirsdag kveld i kontakt med Giskes rådgiver Bård Flaarønning for en kommentar.

–Trond Giske er sykmeldt, og er derfor ikke tilgjengelig for kommentarer, skriver han i en sms.

Allerede 8. januar har partiet et planlagt sentralstyremøte. Etter det Adresseavisen forstår er det ikke bestemt at saken skal være avklart innen den tid, men håpet er at det skal skje så raskt som overhodet mulig.