- Feilmerking av mat og vektjustering er fullstendig uakseptabelt, og dersom påstandene stemmer er dette svært alvorlig, sier Greni.

Under arbeidsrettssaken som pågår er det fremlagt påstander om at Norsk Kylling blant annet skal ha brukt opp til fem år gamle råvarer i kyllingklubber før daværende kvalitetssjef Frank Vidar Harstad ble avskjediget i fjor.

- Ført bak lyset

Stortingsrepresentant Greni reagerer kraftig.

- Forbrukere og leverandører er ført bak lyset. Dette er en prinsipiell sak om matsikkerhet og forretningsetikk. Selv om folk ikke er blitt alvorlig syke skal kundene få det produktet de betaler for. Å jukse det til er rett og slett bedrageri, sier hun.

Dårligere kvalitet

Greni trekker fram bruken av mekanisk utbeinet kjøtt, såkalt MUK, som spesielt kritikkverdig.

- MUK-kjøtt har lavere holdbarhet, og et helt annet bakterieinnhold. Kvaliteten er langt dårligere, og når forbrukere kjøper kjøtt som ikke er merket er det uholdbart.

- Sterkt prispress

Stortingsrepresentanten mener saken viser at norske matkjeder er under sterkt prispress.

- Det finnes ingen unnskyldning for dette, men presset på matleverandørene er stort. Jeg er redd vi vil se flere kreative løsninger som er på kanten av loven i tiden framover, sier hun.

- Viktig å avdekke

Greni mener saken belyser viktigheten av at Norge har et sterkt fungerende mattilsyn og regelverk som avdekker slike forhold.

- I Norge skal forbrukerne kjøpe trygg norskprodusert mat. Nå virker det som at det her er rettet opp internt, og jeg håper inderlig at forbrukerne nå kan føle seg trygge på maten. Heldigvis satte noen foten ned. Det er viktig å signalisere at varslere skal få støtte når de sier fra om misforhold, avslutter hun.

- Ukultur i deler av bransjen

Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) sier at det er viktig at matsikkerhet blir tatt på største alvor, og at forbrukere kan stole på at maten er trygg.

- Vi har sett en ukultur i deler av matproduksjonsbransjen, der det blant annet har dreid seg om feil- eller mangelfull merking. Det er viktig at det er helt tydelig for produsentene at dette er helt uakseptabelt, sier Stokkan-Grande.