To år etter at de sju søstrene fra Namsos og deres foreldre ble sendt ut av landet, skal saken prøves for Borgarting lagmannsrett.

LES OGSÅ: Elise vil ha Bayan (12) tilbake til Namsos

Håper nye regler blir utslagsgivende

Hovedspørsmålet retten skal ta stilling til, er hvorvidt hensynet til barnas beste ble tilstrekkelig vektlagt da familien ble sendt ut. Familien tapte på alle punkter da saken var oppe i Oslo tingrett i fjor høst, men en forskriftsendring i desember i fjor gir støttegruppa nytt håp.

Forskriftsendringen kom etter en lang politisk dragkamp mellom regjeringspartiene på den ene siden, og støttepartiene Venstre og KrF på den andre.

– Det er kommet en ny stortingsmelding og nye forskrifter som helt klart er forankret i et synspunkt fra lovgivers side om at praktiseringen har vært for streng, sa familiens advokat Arild Humlen i sitt innledningsforedrag.

Prinsippavgjørelse

Tre deltakere fra støttegruppa hadde samlet seg på en benk utenfor Borgarting lagmannsrett før retten ble satt klokka ni tirsdag.

– Jeg har store forventninger. I mitt hode er det mer enn 50 prosent sjanse for seier, sier støttegruppas Solveig Moen Estil, som skal vitne i saken onsdag.

– Jeg tror det er større sjanse for å nå fram nå enn i tingretten, på grunn av at reglene er endret. Skulle det ikke gå, tror vi det er gode muligheter for å komme gjennom nåløyet og få prøvd saken i Høyesterett. Dette er blitt en viktig prinsippsak, tilføyer Liv Aalberg, også hun i støttegruppa.

Støttegruppa har samlet inn 300 000 kroner i håp om å få familien "hjem" til Norge og Namsos. Pengene har kommet fra hele landet.

– Vi har 130 000 igjen til å finansiere ankesaken i lagmannsretten. Det betyr at vi er nesten i mål. Å få en sak opp i Høyesterett, er gratis, sier Aalberg.

Familiens mor, far og døtrene Doaa og Mona skal tirsdag vitne i retten på telefon fra den norske ambassaden i Amman i Jordan, der familien nå bor.