Været kan vi ikke gjøre så mye med, i alle fall ikke på kort sikt. Vinteren har begynt å svikte oss. Regn og mildvær har gjort gammeldagse vintre med snø fra november til april til en fjern drøm. Beveger du deg bare i bygatene i Trondheim, er det lett å tro at vinteren kun finnes på tv. Og der er den ofte basert på kunstsnø.

I Bymarka finnes den fortsatt, heldigvis. For den ihuga skiløperen er det ingen problemer å finne kilometer på kilometer med godt preparerte løyper. Bymarka har et godt utbygd løypenett som kan benyttes både i dagslys og i mørke kvelder. Lysløypene brukes flittig, og de blir holdt i god stand selv om snøen kan ligge nokså tynt langs løypene.

Takken for det skal Trondheim bydrift og Trondhjems Skiklub ha i fellesskap. Ikke minst fortjener den frivillige dugnadsgjengen til Skiklubben stor honnør. Vinteren gjennom gjør de en kjempeinnsats for å preparere løypene under alle slags forhold.

Skianlegget i Granåsen ligger der også med brukbare snøforhold, og blir flittig brukt av trenende eliteutøvere, mosjonister og turgåere. Hvermannsen svikter ikke, men tyner det han og hun kan få ut av vinteren der den finnes. Det er verre med de som har ansvaret for å skape folkefest i byen som liker å se på seg selv om en vinterby. I alle fall hver gang det skal søkes om VM på ski.

Men i dag skjer det omsider noe. Arrangørene håper på folkefest når verdenscupen i hopp og kombinert går av stabelen. Sol og vårvarme er bra for publikum. Trondheim klarer å skape vinterfest når det virkelig gjelder. Vi er mange som ikke vil glemme stemningen på skiarenaene og på Torvet under VM i 1997. Nå jobbes det for å få en gjentagelse av suksessen i 2021. Vi får bare håpe det ikke går med Trondheim som med store vintersportssteder i Mellom-Europa, og at snøen uteblir slik at skifestene må flyttes opp i høyfjellet - der det nesten heller ikke er snø lenger.

Hva skjer av store vinterfester i Trondheim mellom hvert ski-VM og sesongens ene verdenscuparrangement? Fint lite. For noen år siden prøvde man med skisprint i sentrum - publikum møtte opp, men løypene var elendige og det ble med det ene rennet. Den byen som virkelig har fått det til, er Drammen! Mot alle odds er den årlige verdenscupen i sprint blitt en suksess. Oslo, som rett nok har stolte skitradisjoner i Holmenkollen, planlegger nå en vinterfestival.

Hvorfor ikke også i Trondheim? Her er dugnaden Barnas skidag det eneste folkelige vinterarrangementet. Her stiller tusener av barn opp hvert år, når det er snø nok. Det er flott at hele lokalsamfunnet stiller seg bak søknaden om å få ski-VM 2021 til byen. Men vi vil ha litt fest mellom hvert VM også!