Strandjord var aktor i saken der estiske jenter ble utsatt for menneskehandel i Trondheim, og lyktes i januar med å få Høyesterett til for første gang å domfelle to menn for brudd på den nye loven mot menneskehandel.

- Fornøyd med Norge

I en kronikk i Adresseavisen i dag bruker hun saken fra Trondheim som argument for å straffe horekundene.

Menneskehandlerne skal ha vurdert både Tyskland, Sverige og Finland før de valgte å starte sexsalget i Norge. «Den estiske bakmannen var veldig fornøyd med at salg av seksuelle tjenester var legalt i Norge. Han undersøkte dette før han anla virksomheten sin her», påpeker statsadvokaten i kronikken.

Ulovlig i Sverige

Per i dag er det kun kjøp av sex fra personer under 18 år som er forbudt i Norge. Det er heller ikke straffbart å selge sex. Derimot er det ulovlig å formidle salg av sex (hallikvirksomhet) eller å utnytte personer til prostitusjon (menneskehandel).

I Sverige ble kjøp av sex kriminalisert i 1999, mens Finland er i ferd med å innføre en lignende lov. Estlands justisminister har også antydet at han vil foreslå en slik lov. Straffen for svenske horekunder er bøter og opptil seks måneders fengsel.

Norge attraktivt

Statsadvokat Strandjord mener dette nivået kunne være et greit utgangspunkt dersom Norge innfører et sexkjøpsforbud.Det er kun Stortinget som eventuelt kan forby kjøp av sex, og Strandjord håper kronikken blir lest av justispolitikere.- Jeg kunne ønske meg at den virker rettspolitisk. De nærmeste landene velger å gjøre det vanskeligere for bakmenn å operere der, og vi må innse at Norge dermed blir et mer attraktivt land for menneskehandel, sier Strandjord.

Hun peker også på at forbud mot kjøp av sex vil være en effektiv løsning på problemene med gateprostitusjon som særlig Oslo har.

Umulig å holde skjult

- Justisministeren frykter at et forbud vil føre til at sextrafikken går under jorda?- Selv om jentene jobber innendørs, må tilbudet på en eller annen måte markedsføres overfor kundene. Det er derfor nærmest umulig å holde prostitusjon skjult for politiet, påpeker Strandjord.Horekunder kan risikere å bli straffet dersom statsadvokat Kaia Strandjord får gjennomslag for sine synspunkter.

Foto: VEGARD EGGEN